Ποια είναι η γνώμη σας για τη Vibiemme Domobar Junior DB?

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Άβαταρ μέλους
nikos_v80
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: VBM Domobar Super 2b
Μύλος:: Mahlkönig Vario

Ποια είναι η γνώμη σας για τη Vibiemme Domobar Junior DB?

Δημοσίευση από nikos_v80 » Δευ Ιούλ 01, 2013 6:56 pm

Γεια και χαρά σε όλους.
Μέτα από μακροχρόνια συμβίωση με μια Krups XP2000, η απόκτηση του Mahlkönig Vario έκανε επιτακτική την επιθύμια αναβάθμισης της μηχανής.
Αφού ξεπεράστηκε - αργά αλλά μεθοδικά - και ο σκόπελος του οικογενειακού οικονομικού προγραμματισμού :waf: , το budjet έχει διαμορφωθεί στη ζώνη των 1200€. Οπότε από τη Zaffiro Isomac βρέθηκα διχασμένος ανάμεσα στη Vibiemme Domobar Junior Dual Boiler και την Expobar Brewtus IV. Όπως καλά καταλαβαίνετε το Ε61 - θέλω - να είναι μονόδρομος για μένα για λειτουργικούς (ποιότητα εκχύλισης, θερμοκρασιακή σταθερότητα κλπ) αλλά και για αισθητικούς λόγους.
Ως τώρα οι απαίτησεις μας (εγώ και η γυναίκα μου) είναι καθημερινά 1 single shot (δικός μου) και 1 lungo (δικός της) και τα Σ/Κ από 2 διπλούς ο καθένας μας. Όταν έρχονται φίλοι στο σπίτι έχει χρειαστεί να φτιάξω και 6 διπλούς espressi. Βέβαια όταν αναβαθμιστεί η μηχανή (και εν καιρώ η τεχνική μου), είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι τα πρωινά μας θα έχει ο καθένας μας από 1 διπλό espresso.
Ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι για ποιο λόγο να κοιτάω για DB μηχανή, όταν η απαίτηση για ατμό θα είναι μόνο αν θέλουμε να ασχοληθούμε με το ευγενές άθλημα του latte art, για καλλιτεχνικούς λόγους (!). Απλά και μόνο διότι θεωρώ ότι η φιλοσοφία του σχεδιασμού και η ποιότητα των υλικών σε μηχανές dual boiler δίνουν τελικά στο φλυτζάνι πιο σταθερά, εύκολα και γευστικά ένα πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Επιπλεόν είναι ελάχιστες (στην Ελλάδα καμία) οι επιλογές σε μηχανές μονού boiler με Ε61 σε σχέση με αυτές των DB/HX.
Για να μη σας κουράζω φλυαρώντας, έχω καταλήξει (?) στη μηχανή του τίτλου, με την Brewtus να έχει τη δεύτερη θέση, βασικά λόγω του PID. Ωστόσο τη VBM μπορώ να τη βρώ στην εγχώρια αγορά, στοχεύοντας και στην εξασφάλιση της επικοινωνίας/service με Έλληνα επιχειρηματία. Πιο συγκεκριμένα, έχω κατα νού το barista.gr :
http://barista.gr/Vibiemme%20Domobar%20 ... 2%20boiler (Χρήστο, αν θεωρείς ότι το link πρέπει να αφαιρεθεί, πράξε τα δέοντα)
Αυτό που με κάνει να είμαι κάπως επιφυλακτικός είναι:
1. Ενώ βρίσκεις πληθώρα reviews για τη VBM Domobar Super, για τη Junior δε μπορώ να πω το ίδιο, αν και είναι αρκετό καιρό στην αγορά
2. Έχουν αναφερθεί ορισμένα θέματα με το θερμοστάτη του brew boiler και αποδίδονται στο ότι λόγω του μικρότερου μεγέθους της μηχανής, όταν έιναι αναμένο το steam boiler, ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία στο εσωτερικό της μηχανής δίνοντας λάθος ένδειξη στο θερμοστάτη, με αποτέλεσμα να μη κρατάει σταθερή τη θερμοκρασία του grouphead. Ενδεικτικά: http://www.home-barista.com/espresso-ma ... 16992.html . Ισχύει? Ακόμα κι αν ισχύει, εφόσον δε θα πολυχρησιμοποιώ τον ατμό, παραμένει το θέμα.
Αν δεν κάνω λάθως κάποια παιδιά εδώ μέσα (vdal72) έχουν τη Junior, η γνώμη τους θα ήταν πολύτιμη για μένα καθώς και οι απόψεις όποιου μπορεί να συνεισφέρει στην κουβέντα.
Ευχαριστώ.

vdal72
Όνομα: Ευάγγελος
Μηχανή:: Vbm_domobar jr2b mod
2η Μηχανή:: Την Πούλησα
Μύλος:: Mahlkonig Vario
2ος Μύλος:: super joly
Οι καφέδες μου:: kemgin - Kassandra- Dernaya Tailor Made

Re: Ποια είναι η γνώμη σας για τη Vibiemme Domobar Junior DB

Δημοσίευση από vdal72 » Δευ Ιούλ 01, 2013 11:12 pm

καλησπέρα φίλε μου λόγο δουλείας δεν έχω κάνει παρουσιάσει της μηχανης(κακός).Κοίτα από την μικρή συμβίωση που έχω με την μηχανή δεν είχα κάποιο πρόβλημα,η μη υπαρξεί pid σε οποιαδήποτε μηχανή βέβαια είναι θέμα.Με λίγο υπομονή και αρκετούς καφέδες θα τα καταφέρεις.Η μηχανή είναι αρκετά σταθερή στην θερμοκρασία έχω θερμόμετρο και έχω κάνει κάποιες μετρήσεις από περιέργεια,έχω πάρει 2 η 3 shots μαζί και ένα cappuccino χωρίς πρόβλημα.Βεβαια έχω πάρει και χάλια shots ακόμη την μαθαίνω είναι η αλήθεια , η ποιότητα κατασκευής είναι κορυφαία.Υπαρχεί και ο Βασίλης barista.gr που είναι έχει ανταλλακτικά καθώς και φοβερές γνώσης πάνω στην μηχανή.Θα κάνω ολοκληρωμένη παρουσίαση μόλις βρω χρόνο,αν έχεις τα φράγκα πάρτη ν.Τέλος έχω διαβάσει για το steam boiler άλλα εγώ δεν το ανάβω σχεδόν καθόλου και δεν έχω άποψη καθαρή με ένα cappuccino που έκανα.Με κλειστό το steam boiler η θερμοκρασία είναι στους 95 σταθέρα.Καπου έχει στο coffeegeek τον τύπο που έχει γράψει το manual στα αγγλικά και εξηγεί κάποια πράγματα δεν θυμάμαι το url δες το πάντως .καλό βράδυ

Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Δημοσίευση από Y.V » Τρί Ιούλ 02, 2013 12:24 am

Πριν από χρόνια (6-7-8 δεν θυμάμαι) που εψαχνα για αναβάθμιση μηχανής, ήταν μια από τις αρκετες μηχανές που τις κοίταζα ιδιέταιρως.
Ομως τελικά μετα από ψαξιμο και πολύ προβληματισμό περιπου 3 ετων (με ταυτόχρονη αποταμίευση) κατεληξα στην Duetto!
Παρ ότι δεν έχω κανει ποτε παρουσίαση, :c034: η Duetto είναι μια εξαιρετική μηχανή! (κάποια στιγμη θα το κάνω)
Δεν μπορώ να μπώ στην τσεπη σου, αλλά αυτό που παιρνεις για τα επιπλέον 558 ευρώ που θα δώσεις, ειναι σημαντικότατο! [PID και στα δύο μπόιλερ (αυτή που διαλέγεις στα χρηματα αυτά δεν έχει PID, κατι που θεωρώ απαραίτητο σε μια διπλού μπόιλερ!)], περιστροφική αντλία, δυνατοτητα συνδεσης με το δίκτυο του νερού και με εξωτερικό φιλτρο αφαλάτωσης (κατι που μπορει να μην θεωρεις τώρα σημαντικό αλλά πιστεψε με, μετα δεν θα το αλλαζεις με τίποτα), αποδεδειγμένη εξαιρετική θερμοκρασιακή σταθερότητα, διπλό κελυφος με πολύ καλή ψυξη, πληρη ανοξειδωτο και τον εσωτερικό σκελετό, εξαιρετική επιλογη εσωτερικών υλικών, μικρο ύψος ωστε να βολευει αν έχεις ντουλάπια απο πάνω, αποδεδειγμενη αντοχή και εξελιξη (στις ελάχιστες μικρολεπτομερειες που χρειάζονταν βελτιωση) τόσα χρόνια που κυκλοφορεί κλπ κλπ
Ειναι μια μηχανή που σχεδιαστηκε εξ αρχής εξαιρετικά και χρειάστηκε ελάχιστες έως ανύπαρκτες «βελτιώσεις»!

Η vibiemme παιδεύτηκε πολύ με τις διπλού μπόιλερ μηχανες στο θεμα της θερμοκρασιακής σταθερότητος, δεν ξερω αν το έλυσε πλήρως τελικα το πρόβλημα, άλλα το ότι όλα τα προηγουμενα μοντελα της κυκλοφορουσαν κανονικά τόσα χρόνια κι ας είχαν προβλήματα δεν με ενθουσιάσε.

Εφ όσον εφτασες μεχρι εκεί, η απολύτως προσωπική μου γνώμη είναι, ότι αξιζει να περιμένεις και να μαζευεις έστω λιγα λιγα και να περιμένεις μεχρι να πάρεις την Duetto.

Άβαταρ μέλους
nikos_v80

Δημοσίευση από nikos_v80 » Τρί Ιούλ 02, 2013 2:02 am

Βαγγέλη τα σχόλια σου είναι αρκετά ενθαρρυντικά, ώστε να συνεχίζω να "γλυκοκοιτάζω" τη Junior. Το ξέρω ότι η απουσία του PID είναι σίγουρα στα αρνητικά της μηχανής καθώς και η "έκπτωση" που έκανε η VBM στον πρεσσοστάτη. Επιπλεόν έχω και κατά νου μήπως το πλασάρισμα της συγκεκριμένης είναι μαρκετίστικο κόλπο για την ευκολότερη προώθηση της μεγαλύτερης/ακριβότερης έκδοσης, της Super :a014: . Μια παρουσίαση της Jubior πάντως εκ μέρους σου, ίσως και να έκανε πιο εύκολο το να "τραβήξω τη σκανδάλη". Το thread στο coffegeek που αναφέρεις δεν το έχω εντοπίσει ακόμη, αλλά έχω διαβάσει στο HB τον Οδηγό για την Domobar Super: http://www.home-barista.com/vibiemme-do ... eview.html . Μήπως εννοούσες αυτό?
Γιάννη, δεν νομίζω οτί υπάρχει κάποιος που μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Duetto είναι από τις καλύτερες επιλογές για οικιακής χρήσης μηχανή espresso. Η λίστα με τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζεις είναι σίγουρα ενδεικτική και μάλλον θα υπάρχουν αρκετά ακόμη (εσωτερικός σχεδιασμός, άνετο pf κλπ). Ελπίζω να βρεις σύντομα χρόνο για να μας τα παρουσιάσεις ολοκληρωμένα. Το βασικό θέμα που έχω με τις μηχανές που ξεπερνούν το "ψυχολογικό" φράγμα των 2000€ είναι το αν όντως θα δικαιολογήσουν αυτην την τιμή, καλύπτοντας προσδοκίες/απαιτήσεις για τις οποίες δεν είμαι καν σίγουρος αν μπορώ να εκτιμήσω. Επιπλέον, κακά τα ψέματα, ήδη το ότι ξεφύγαμε από το χιλιάρικο είναι μεγάλη υπέρβαση. Στην τελική αν δε βάλεις κάποιο όριο που να μπορείς να τηρήσεις, θα βρεθείς με μια LM GS/3 να πίνεις τους καλύτερους espressi της παρηγοριάς στη ζωή σου! :lol: Αν μπορούσα να πάω στο budget της Duetto πάντως δε νομίζω ότι θα υπήρχε δεύτερη (ή και τρίτη) επιλογή. Γι' αυτό κι ακόμα ψάχνομαι στα 1000+ ευρώ...

Άβαταρ μέλους
Y.V

Δημοσίευση από Y.V » Τρί Ιούλ 02, 2013 2:39 am

Δεν ξερω αν μπορώ να γινω καταννοητος, πάντως σου λεω Νικο, ότι όταν το έψαχνα σφαιρικά (και να ξερεις ότι είμαι πολύ απαιτητικός), και η La Marzocco GS3, ηταν μεταξύ των μηχανών πού μελετούσα!

Μην βιαστείς! ο ενθουσιασμός και η ανυπομονησια οδηγουν σε λάθη! Σε αυτό το επιπεδο τιμών, ειδικά αυτες τις εποχές, θελει μεγαλη προσοχή η όποια επιλογη! Μην ξεχνας ότι μιλάμε για μια μηχανή που ίσως να μην χρειαστεί (ή να μην μπορεις) να αλλάξεις ποτε.
Οι διαφορες υπαρχουν και είναι εκεί!
Ακόμα κι αν σήμερα δεν είσαι σε θεση να τις καταλάβεις ή να τις εκτιμήσεις πλήρως, κάποια στιγμή θα γίνει κι αυτό!
Αν και σίγουρα κάποιος που ανεβαινει σκαλί σκαλί θα τις συνειδητοποίησει και θα τις εκτιμήσει ευκολότερα! (όμως δυστυχώς με πολύ μεγαλύτερο κόστος)

Κάποτε πριν καποιον καιρό, είχα συστησει σε εναν φιλο που πρωτοξεκινούσε τον Mazzer mini electronic.
Με άκουσε και τον αγορασε!
Του είχα πει τότε, αν και δεν νομίζω ότι το κατάλαβε, ότι επειδή ηταν ό πρώτος μυλος που θα ερχοταν σε επαφή, και ελλειψει εμπειριών από άλλους, δεν θα εκτιμουσε ποτέ απόλυτα τι αγόρασε...
Δικαιώθηκα αν και θλίβομαι! (όταν άκουσα τι συμβουλή έδωσε σε κάποιον άλλον, αλλά η ιστορια δεν είναι του παρόντος)
Θα ήθελα πάντως να μπορούσα να του επαιρνα τον μύλο και να του έδινα έναν άλλον φθηνότερο, γιατι μόνο έτσι θα συνηδητοποιουσε τι κατέχει!

Ευχομαι καλή συνεχεια, ότι κι αν αποφασίσεις! :oneup:

G.F.

Δημοσίευση από G.F. » Τρί Ιούλ 02, 2013 9:09 am

:oneup: για το σχολιασμό του Γιάννη αφενός για τη GS3 την οποία zαχάρωνα αφετέρου για τη τοποθέτηση του στο μύλο.

Τέλος, αν δεν μπορείς να περιμένεις άλλο για να φτάσεις οικονομικά στο επίπεδο της Duetto, έχω την αίσθηση ότι είναι διαθέσιμη από το Barista.gr η VΒΜ DB (η οποία είναι demo και διαθέτει PID) γιατί δεν μιλάς με το Βασίλη ?

vdal72
Όνομα: Ευάγγελος
Μηχανή:: Vbm_domobar jr2b mod
2η Μηχανή:: Την Πούλησα
Μύλος:: Mahlkonig Vario
2ος Μύλος:: super joly
Οι καφέδες μου:: kemgin - Kassandra- Dernaya Tailor Made

Δημοσίευση από vdal72 » Τρί Ιούλ 02, 2013 1:53 pm

Τα παντα ειναι θέμα χρηματων και τιποτα παραπάνο,αν τα έχεις τα δίνεις απλά τα πράγματα.Τωρα δεν θεωρω οτι η συγκριση της alex με την VBM είναι σωστή,η alex ειναι το κατι άλλο έχει και pid αλλα και ποιο πολλα λέφτα.Γιαννη κατα την ταπεινη μου γνωμη δεν νομιζει οτι θα εχεις προβλημα να πάρεις ένα καλο shot απο την VBM το έχω κάνει και το παλευω για καλυτερο,μεχρι στιγμης δεν έχω δει κανενα προβλημα με την θερμοκρασία παντος.Δες επισης ποσες gaggia και silvia δίνουν φοβέρα shots με το χέρι των home barista φυσικα.Εν κατακλειδι εγω πιστευω οτι πρεπει να περνάς σταδια και να κανεις βηματα σιγα σιγα για να μπορεις να αξιολογεις σωστα αυτο που πίνεις.Εγω εδωσα 700 ευρο και νομιζω πηρα το καλυτερο για υτα τα λεφτα.

Άβαταρ μέλους
Y.V

Δημοσίευση από Y.V » Τρί Ιούλ 02, 2013 4:23 pm

Kαλα έκανες και την πήρες στα 700! Σαφώς πήρες το καλύτερο γι αυτα τα χρήματα.
Εγω είπα την άποψη μου για το ποσό των 1476 ευρώ που κοστίζει, διπλού μποιλερ χωρις PID, με μονά τοιχώματα για χαμηλώτερο κόστος (αρα όχι καλη απαγωγή θερμοτητας με αποτέλεσμα εκτός των άλλων να μειώνεται η μακροζωία των ηλεκτρονικών), με παλμική αντλία κλπ...

Άβαταρ μέλους
manyjobs23
Όνομα: Μάνος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto III
2η Μηχανή:: Gene cafe roaster
Μύλος:: Wega 6.8 A Konik
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι speciality τι άλλο ?

Δημοσίευση από manyjobs23 » Τρί Ιούλ 02, 2013 4:53 pm

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Γιάννη η διάφορα της Alex σαν μηχανη απο την junior ειναι πολυ μεγαλύτερη απο τα 550 περίπου ευρώ διαφοράς της τιμής τους στο barista.gr π.χ. Δεν πιστεύω πως σε αυτα τα λεφτά πρεπει να πας στην junior. Αν θες οπωσδήποτε DB μηχανη κανε ακόμα μια υπέρβαση και πάρε την double boiler domobar με pid η την brewtus DB.
Έλα ρε κυρά (La) Margarita βάλε το χεράκι σου μπάς και πιούμε κανά GODSHOT........

Άβαταρ μέλους
nikos_v80

Δημοσίευση από nikos_v80 » Τετ Ιούλ 03, 2013 1:28 am

Η επικοινωνία με το Βασίλη από το barista.gr θα ήταν ούτως ή άλλως η επόμενή μου κίνηση. Ειδικά αν υπάρχουν demo κομμάτια στο χώρο του, πολύ θα ήθελα να έβλεπα τη Junior και τη Super λεπτομερώς. Θα ενημερώσω για την εξέλιξη του θέματος.
Η Brewtus "παίζει" ακόμα σαν επιλογή λόγω του ότι τη βρίσκω σε καλή τιμή στο casabarista ( http://casabarista.com/expobar-brewtus-iv/ ) κι επιπλέον 1 φίλος από Ολλανδία θα έρθει Ελλάδα σε λίγο καιρό, οπότε θα μπορούσα να γλιτώσω και τα μεταφορικά. Ωστόσο συγκρίνοντας τα χαρακτηριστικά της με αυτά της Super, πιστεύω ότι είναι ελαφρώς υποδεέστερη (ισχύς θερμαντικών στοιχείων, παλμική αντλία, ποιότητα υλικών σε θερμοστάτες & σασί, σχεδιασμός Ε61). Και φυσικά υπάρχει το μειονέκτημα της υποστήριξης εδώ στην Ελλάδα, αν κι από ό,τι είδα στο barista.gr αναλαμβάνουν το service (χωρίς να είναι επίσημο service point).

Απάντηση