Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα!
Είμαι νέος στο club και πρόσφατα και αφού διάβασα με προσοχή τις απόψεις σας μέσα στο forum, απέκτησα μια Illy Francis X7.1.
Όλα καλά μέσες άκρες, μετά από πειραματισμούς, διάβασμα, videακια etc, αλλά αυτό που ακόμα δεν είμαι σίγουρος αν είναι OK, είναι η θερμοκρασία του καφέ που παράγει η μηχανή. Μου φαίνεται ότι θα έπρεπε να είναι υψηλότερη η θερμοκρασία του, μιας και μπορώ να τον πιω άμεσα, με αποτέλεσμα αν πχ. θέλω να φτιάξω 2 δόσεις (capuccino) + αφρόγαλα, το τελικό αποτέλεσμα να είναι απλά ζεστό προς το χλιαρό. Είναι σωστό αυτό? Μου κάνει εντύπωση που ενώ το boiler ζεσταίνεται γρήγορα, η θερμοκρασία πάνω στην μηχανή ανεβαίνει σωστά σταδιακά στη σωστή τιμή (~90 C), αλλά τελικά αυτό που βγαίνει έχει απλά μια fair ζεστή θερμοκρασία.
Υπάρχει περίπτωση να έχει κάποιο θέμα η μηχανή μου ή αυτό είναι το φυσιολογικό? Μήπως έχει να κάνει και με τον χρόνο εκχύλισης που έχω ρυθμίσει? Ποιος είναι ο ιδανικός για τις medium κάψουλες πχ.? Ισχύουν τα 17 sec που γράφει το φυλλάδιο που ήρθε μαζί με την μηχανή?
Για την ακρίβεια γράφει 12" για ristretto, 17" για espresso, 25" για lungo.
Τα δευτερόλεπτα μετράνε από τη στιγμή που πατήσεις το κουμπί ή από την στιγμή που αρχίσει να πέφτει καφές μέσα στο φλυτζάνι?
Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά και συγχαρητήρια για την πολύ ωραία κοινότητα που έχετε δημιουργήσει!
Illy Francis X7.1 - Θερμοκρασία Καφέ
-
- Δημοσιεύσεις: 411
- Εγγραφή: Σάβ Μάιος 08, 2010 12:36 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: x7.1, x6, euromatik
- Μύλος:: Compak K3 Touch
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Illy Francis X7.1 - Θερμοκρασία Καφέ
Χρόνο εκχύλησης δεν έχω προσέξει στις francis francis, νομίζω έχει να κάνει περισσότερο με τον όγκο επομένως πρώτα απ' όλα κοίταξε να είσαι σε μία φυσιολογική ποσότητα.
Καλό είναι να ζεσταίνεις τα φλυτζανάκια με λίγο νερό από το group. Σε ροφήματα που απαιτούν αφρόγαλα όπως το cappuccino προτείνω να φτιάχνεις πρώτα το αφρόγαλα και μετά τον καφέ. Έχεις υπ' όψην σου την ταχεία ψύξη μιας και δεν υπάρχει στρόφιγγα ατμού....
Τέλος αν και πάλι δεν είσαι ικανοποιημένος μπορείς να δουλέψεις με το θερμοστάτη του ατμού. Βρες κάποιο σημείο αναφοράς στον κύκλο που κάνει ( π.χ. όταν γίνει μπλε το λαμπάκι από κρύα μηχανή) και δούλεψε πατώντας το κουμπί του ατμού για κάποιο χρονικό διάστημα.
Καλό είναι να ζεσταίνεις τα φλυτζανάκια με λίγο νερό από το group. Σε ροφήματα που απαιτούν αφρόγαλα όπως το cappuccino προτείνω να φτιάχνεις πρώτα το αφρόγαλα και μετά τον καφέ. Έχεις υπ' όψην σου την ταχεία ψύξη μιας και δεν υπάρχει στρόφιγγα ατμού....
Τέλος αν και πάλι δεν είσαι ικανοποιημένος μπορείς να δουλέψεις με το θερμοστάτη του ατμού. Βρες κάποιο σημείο αναφοράς στον κύκλο που κάνει ( π.χ. όταν γίνει μπλε το λαμπάκι από κρύα μηχανή) και δούλεψε πατώντας το κουμπί του ατμού για κάποιο χρονικό διάστημα.
-
- Δημοσιεύσεις: 75
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 03, 2012 4:13 pm
- Όνομα: Βσγγέλης
- Μηχανή:: DYI Gaggia-Delonghi
- 2η Μηχανή:: Χ7.1
- Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Τοποθεσία: Πειραιάς
Re: Illy Francis X7.1 - Θερμοκρασία Καφέ
Και εγώ έχω τον ίδιο προβληματισμό.WeReWolF έγραψε: το τελικό αποτέλεσμα να είναι απλά ζεστό προς το χλιαρό. Είναι σωστό αυτό? Μου κάνει εντύπωση που ενώ το boiler ζεσταίνεται γρήγορα, η θερμοκρασία πάνω στην μηχανή ανεβαίνει σωστά σταδιακά στη σωστή τιμή (~90 C), αλλά τελικά αυτό που βγαίνει έχει απλά μια fair ζεστή θερμοκρασία.
Δεν ξέρω αν είναι σωστό, αλλά να σου πω τι παρατήρησα:
όταν θέλω πιο ζεστό (συνολικά) cappucino καφέ, απλά αφήνω το αφρόγαλα πιο πολύ ώρα στο παναρελλο να δουλέψει. Και έτσι όντως είναι πιο ζεστό.
Re: Illy Francis X7.1 - Θερμοκρασία Καφέ
Νομιζω βολευει πρωτα να φτιαξεις τον καφε και μετα το αφρογαλα. Ακομα και η ταχεια ψυξη ειναι κανα δυο λεπτα διαδικασια στην οποια θα πρεπει να 'βγαλεις' το νερο απο το ακροφυσιο, το οποιο μπορει να μην σου πετυχει παντα με τη μια. Ενω φτιαχνοντας πρωτα τον καφε και μετα το αφρογαλα, αφηνεις την μηχανη ανοιχτη για κανα τεταρτο ή αν δεν την ξαναχρησιμοποιεις την κλεινεις και τελειως.spyros έγραψε:Χρόνο εκχύλησης δεν έχω προσέξει στις francis francis, νομίζω έχει να κάνει περισσότερο με τον όγκο επομένως πρώτα απ' όλα κοίταξε να είσαι σε μία φυσιολογική ποσότητα.
Καλό είναι να ζεσταίνεις τα φλυτζανάκια με λίγο νερό από το group. Σε ροφήματα που απαιτούν αφρόγαλα όπως το cappuccino προτείνω να φτιάχνεις πρώτα το αφρόγαλα και μετά τον καφέ. Έχεις υπ' όψην σου την ταχεία ψύξη μιας και δεν υπάρχει στρόφιγγα ατμού....
Τέλος αν και πάλι δεν είσαι ικανοποιημένος μπορείς να δουλέψεις με το θερμοστάτη του ατμού. Βρες κάποιο σημείο αναφοράς στον κύκλο που κάνει ( π.χ. όταν γίνει μπλε το λαμπάκι από κρύα μηχανή) και δούλεψε πατώντας το κουμπί του ατμού για κάποιο χρονικό διάστημα.