Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σας!
Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σας!
Φίλοι μου σας εύχομαι Καλή Χρoνιά με πολύ και καλή υγεία σε όλους σας, καθώς και καλά mods. (Μηχανή χωρίς mods, αυτοκίνητο χωρίς ζαντολάστιχα).
Μετά από ατελείωτα πειράματα και ατελείωτο διάβασμα (ούτε για διδακτορικό δεν θα διάβαζα τόσο ) βιντεοσκόπησα ένα βίντεο για να σας βοηθήσω να καταλάβετε πως μπορείτε να υθμίσετε σωστά ένα P.I.D. μάρκας Gicar που φοράνε όλες οι Ιταλικές μηχανές από το εργοστάσιο (εργοστασιακό P.I.D.) καθώς και οι μηχανές Ascaso.
Πάρτε coca cola ή μπύρα και παραγγείλτε και πίτσα διότι το βίντεο είναι μία ώρα (!) ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ για να καταλάβετε σε απλά Ελληνικά με ποιά λογική δουλεύει το P.I.D. έτσι ώστε να μπορέσετε να ρυθμίσετε και P.I.D. άλλης μάρκας.
Δεν ήθελα να γράψω οδηγό, διότι θα τον καταλαβαίνανε μόνο αυτοί που έχουν ασχοληθεί αλλά αποτύχανε. Με το βίντεο μπορεί να το καταλάβει ακόμα και οποιαδήποτε γυναίκα μέλος του φόρουμ (που λογικά) σαν γυναίκα δεν έχει τεχνική υποδομή.
Αυτός ήταν ο σκοπός μου. Να καταλάβουν ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ του P.I.D. οι πάντες.
Τέλος σας προτείνω και τις ιδανικές ρυθμίσεις, κατά τη γνώμη μου για τις μηχανές Lelit Anna PL41TEM & Lelit Annita PL042TEMD και La Pavoni Domus Bar Dosata - DEDPID. (Καμμία άλλη μηχανή, μόνο αυτές!)
Το recovery που έχω καταφέρει χωρίς overshoot απλά είναι ΤΡΕΛΛΟ. Είναι πέρα κάθε λογικής στα 52 sec! (Πάλι γνώμη μου... )
Οι ρυθμίσεις που κατέληξα είναι:
P=0.4
I=0.04
D=13.9
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αφού κάνετε μετρήσεις αν σας ικανοποιεί περισσότερο η θερμοκρασία εκχύλισεις στις εξής ρυθμίσεις:
P=0.5
I=0.04
D=13.1
Το offset της μηχανής αν σας ενδιαφέρει να το χρησιμοποιήσετε είναι 8 βαθμοί Cº. Εγώ προσωπικά το χρησιμοποιώ.
Τέλος προτείνω να επιλέξετε για θερμοκρασία brewing μετά τις ρυθμίσεις t1=93 (με την χρησιμοποίηση offset 8) ή 101 χωρίς να χρησιμοποιείτε offset και για ατμό t2=125 Cº αν κάνετε 100 γραμμάρια αφρόγαλο (π.χ. 1 capuccino) 130 Cº αν κάνετε 220 γραμμάρια αφρόγαλο (1 Latte) και 135 Cº αν κάνετε 320 γραμμάρια αφρόγαλο (1 capuccino & 1 Latte) και 140 Cº αν κάνετε 440 γραμμάρια αφόγαλο (π.χ. 2 Latte).
Γενικά μία ρύθμιση 135 Cº καλύπτεται το 75% των περιπτώσεων αλλά να θυμάστε: Όσο μεγαλύτερη θερμοκρασία επιλέξετε για ατμό, τόσο γρηγορότερα θα χρειάζεστε αφαλάτωση. Εγώ χρησιμοποιώ 130 Cº.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ:
Η παράμετρος t1 επιρεάζεται από το offset, ενώ η παράμετρος t2 ΔΕΝ ΕΠΙΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ OFFSET. Μας δείχνει πάντα θερμοκρασία μπόιλερ, ακόμα και αν έχουμε επιλέξει να βλέπουμε offset!
Δυστηχώς έχω την υποψία ότι η La Pavoni Domus Bar Dosata - DEDPID δεν έχει την παράμετρο t2 άρα δεν μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του ατμού, άρα το P.I.D. δεν λειτουργεί για τον ατμό αλλά μόνο για την εκχύλιση. Κακό αυτό... Αυτό το υποψιάζομαι, διότι έχω διαβάσει το εγχειρίδιο της και δεν αναφέρει ρύθμιση t2 αλλά μόνο prg που σημαίνει program και είναι η t1 στην Lelit. Όποιος με το καλό αγοράσι τέτοια μηχανή, (Γιώργο που είσαι, διαβάζεις? Ο Γιώργος την έχει παραγγείλει!) θα ήθελα να μας ενημερώσει!
Αν ήδη αναρωτιέστε τι είναι αυτά τα ακαταλαβήστικα που γράφω ακριβώς από πάνω, δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε. Τουλάχιστον έτσι πιστεύω και αυτός ήταν ο σκοπός μου. Αν δεν τα κατάφερα, συγνώμη που έφαγα μία ώρα από τη ζωή σας. Ειλικρινά δεν το αξίζατε αυτό...
Ακριβώς από κάτω το βίντεο!
Καλή θέαση!
Υ.Γ. Μέσα θα ακούτε γυναίκα και παιδιά, αλλά παιδιά συγνώμη, αλλά δεν μπορώ να τους κάνω να σωπάσουν. Σπίτι είναι, δεν είναι το στούντιο του Mega Channel...
Μετά από ατελείωτα πειράματα και ατελείωτο διάβασμα (ούτε για διδακτορικό δεν θα διάβαζα τόσο ) βιντεοσκόπησα ένα βίντεο για να σας βοηθήσω να καταλάβετε πως μπορείτε να υθμίσετε σωστά ένα P.I.D. μάρκας Gicar που φοράνε όλες οι Ιταλικές μηχανές από το εργοστάσιο (εργοστασιακό P.I.D.) καθώς και οι μηχανές Ascaso.
Πάρτε coca cola ή μπύρα και παραγγείλτε και πίτσα διότι το βίντεο είναι μία ώρα (!) ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ για να καταλάβετε σε απλά Ελληνικά με ποιά λογική δουλεύει το P.I.D. έτσι ώστε να μπορέσετε να ρυθμίσετε και P.I.D. άλλης μάρκας.
Δεν ήθελα να γράψω οδηγό, διότι θα τον καταλαβαίνανε μόνο αυτοί που έχουν ασχοληθεί αλλά αποτύχανε. Με το βίντεο μπορεί να το καταλάβει ακόμα και οποιαδήποτε γυναίκα μέλος του φόρουμ (που λογικά) σαν γυναίκα δεν έχει τεχνική υποδομή.
Αυτός ήταν ο σκοπός μου. Να καταλάβουν ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ του P.I.D. οι πάντες.
Τέλος σας προτείνω και τις ιδανικές ρυθμίσεις, κατά τη γνώμη μου για τις μηχανές Lelit Anna PL41TEM & Lelit Annita PL042TEMD και La Pavoni Domus Bar Dosata - DEDPID. (Καμμία άλλη μηχανή, μόνο αυτές!)
Το recovery που έχω καταφέρει χωρίς overshoot απλά είναι ΤΡΕΛΛΟ. Είναι πέρα κάθε λογικής στα 52 sec! (Πάλι γνώμη μου... )
Οι ρυθμίσεις που κατέληξα είναι:
P=0.4
I=0.04
D=13.9
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αφού κάνετε μετρήσεις αν σας ικανοποιεί περισσότερο η θερμοκρασία εκχύλισεις στις εξής ρυθμίσεις:
P=0.5
I=0.04
D=13.1
Το offset της μηχανής αν σας ενδιαφέρει να το χρησιμοποιήσετε είναι 8 βαθμοί Cº. Εγώ προσωπικά το χρησιμοποιώ.
Τέλος προτείνω να επιλέξετε για θερμοκρασία brewing μετά τις ρυθμίσεις t1=93 (με την χρησιμοποίηση offset 8) ή 101 χωρίς να χρησιμοποιείτε offset και για ατμό t2=125 Cº αν κάνετε 100 γραμμάρια αφρόγαλο (π.χ. 1 capuccino) 130 Cº αν κάνετε 220 γραμμάρια αφρόγαλο (1 Latte) και 135 Cº αν κάνετε 320 γραμμάρια αφρόγαλο (1 capuccino & 1 Latte) και 140 Cº αν κάνετε 440 γραμμάρια αφόγαλο (π.χ. 2 Latte).
Γενικά μία ρύθμιση 135 Cº καλύπτεται το 75% των περιπτώσεων αλλά να θυμάστε: Όσο μεγαλύτερη θερμοκρασία επιλέξετε για ατμό, τόσο γρηγορότερα θα χρειάζεστε αφαλάτωση. Εγώ χρησιμοποιώ 130 Cº.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ:
Η παράμετρος t1 επιρεάζεται από το offset, ενώ η παράμετρος t2 ΔΕΝ ΕΠΙΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ OFFSET. Μας δείχνει πάντα θερμοκρασία μπόιλερ, ακόμα και αν έχουμε επιλέξει να βλέπουμε offset!
Δυστηχώς έχω την υποψία ότι η La Pavoni Domus Bar Dosata - DEDPID δεν έχει την παράμετρο t2 άρα δεν μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του ατμού, άρα το P.I.D. δεν λειτουργεί για τον ατμό αλλά μόνο για την εκχύλιση. Κακό αυτό... Αυτό το υποψιάζομαι, διότι έχω διαβάσει το εγχειρίδιο της και δεν αναφέρει ρύθμιση t2 αλλά μόνο prg που σημαίνει program και είναι η t1 στην Lelit. Όποιος με το καλό αγοράσι τέτοια μηχανή, (Γιώργο που είσαι, διαβάζεις? Ο Γιώργος την έχει παραγγείλει!) θα ήθελα να μας ενημερώσει!
Αν ήδη αναρωτιέστε τι είναι αυτά τα ακαταλαβήστικα που γράφω ακριβώς από πάνω, δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε. Τουλάχιστον έτσι πιστεύω και αυτός ήταν ο σκοπός μου. Αν δεν τα κατάφερα, συγνώμη που έφαγα μία ώρα από τη ζωή σας. Ειλικρινά δεν το αξίζατε αυτό...
Ακριβώς από κάτω το βίντεο!
Καλή θέαση!
Υ.Γ. Μέσα θα ακούτε γυναίκα και παιδιά, αλλά παιδιά συγνώμη, αλλά δεν μπορώ να τους κάνω να σωπάσουν. Σπίτι είναι, δεν είναι το στούντιο του Mega Channel...
- dgn
- Δημοσιεύσεις: 128
- Εγγραφή: Δευ Σεπ 13, 2010 10:34 pm
- Όνομα: Δημήτριος
- Μηχανή:: Silvia heavy mod
- 2η Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Mazzer Major
- 2ος Μύλος:: Macap M4 Stepless
- Τοποθεσία: Athens
Re: Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σ
Εκπληκτική δουλειά μπράβο! Καλη Χρονιά!
Όλοι αποκλεισμένοι στα σπίτια μας στο Βόλο
Όλοι αποκλεισμένοι στα σπίτια μας στο Βόλο
- gsisr
- Δημοσιεύσεις: 492
- Εγγραφή: Παρ Αύγ 15, 2014 1:13 pm
- Όνομα: Αντώνης
- Μηχανή:: Νuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Eureka Atom 75
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σ
μπράβο μόνο και μόνο για την υπομονή που είχες να ανεβάσεις μία ώρα βίντεο χώρια όλα τα υπολοιπα!
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σ
Θα συμφωνήσω με τον Αντώνη και να σου δώσω συγχαρητήρια Παύλο για την προσπάθεια σου να ενημερώσεις τον κόσμο. Ακόμα δεν το είδα αλλά είμαι σίγουρος για τον απολαυστικό σχολιασμό που θα υπάρχει μέσα στο video. Προγραμματίζω να το δω απερίσπαστος, με ακουστικά, και με καφέ στο χέρι.
ΥΓ Εμείς πήραμε το κρύο εσείς πήρατε το χιόνι φέτος.
ΥΓ Εμείς πήραμε το κρύο εσείς πήρατε το χιόνι φέτος.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Re: Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σ
@gsisr Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Κάνω διακοπές οπότε σκοτώνω την ώρα μου πίνοντας καφέδες, χύνοντας καφέδες σε νεροχύτες λόγω αποτυχιών σε ρυθμίσεις, αλλά τελικά περνάω και την ώρα μου. Χιόνι και πάγος έξω, αποκλεισμένος μέσα στο σπίτι, ξεκούραστος, ε λέω μέσα μου ας κάνω και κάτι εποικοδομητικό για το κοινωνικό σύνολο των απανταχού επίδοξων καφετζήδων.
Η ταλαιπωρία του upload: Φαντάσου πόσες ώρες μου πήρε να κάνω upload βίντεο 62 λεπτών σε ποιότητα σε ποιότητα 720p! Και στο 88% του upload λόγω κακοκαιρίας έπεσε το dsl και έκανε time out το upload και άντε πάλι 7 ώρες νέο upload! Διαφορετικά θα ήταν σηκωμένο πριν την αλλαγή του χρόνου! Αλλά με πρόλαβε το 2015 λόγω πτώσης της dsl γραμμής.
@ Christos. Χρήστο κάνε καλό καφέ και απόλαυσε την υπερπαραγωγή.
Σχετικά με το κρύο εδώ έχει καρφωτά όλο το 24ωρο από 0 Cº έως -2Cº οπότε άστο που σου λέω
Η ταλαιπωρία του upload: Φαντάσου πόσες ώρες μου πήρε να κάνω upload βίντεο 62 λεπτών σε ποιότητα σε ποιότητα 720p! Και στο 88% του upload λόγω κακοκαιρίας έπεσε το dsl και έκανε time out το upload και άντε πάλι 7 ώρες νέο upload! Διαφορετικά θα ήταν σηκωμένο πριν την αλλαγή του χρόνου! Αλλά με πρόλαβε το 2015 λόγω πτώσης της dsl γραμμής.
@ Christos. Χρήστο κάνε καλό καφέ και απόλαυσε την υπερπαραγωγή.
Σχετικά με το κρύο εδώ έχει καρφωτά όλο το 24ωρο από 0 Cº έως -2Cº οπότε άστο που σου λέω
-
- Δημοσιεύσεις: 29
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 09, 2014 5:53 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: La Scala Eroica A1
- 2η Μηχανή:: Lelit PL042TEMD
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- 2ος Μύλος:: Gaggia MM
- Οι καφέδες μου:: Taf Pianeta
Re: Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σ
Μπράβο Παύλο για άλλη μια φορά! Πολύ καλή η ανάλυση( όπως πάντα), πάντα σε επανάληψη τα βήματα (είναι η μήτηρ της μαθήσεως άλλωστε) και όσο για το μάκρος του Βίντεο κανένα θέμα για μένα, καθώς είμαι μέσα στο σπίτι εδώ και μέρες με την μικρή άρρωστη και μένα τα ίδια με βήχα κτλ. Όσο για την μηχανή δεν την έχω παραγγείλει ακόμη γιατί είναι κλειστό το εργοστάσιο της La Pavoni έως τις 7/1/15 μου είπαν απο κει που θα την αγοράσω. Με προβλημάτισες βέβαια για το PID ότι θα ρυθμίζει μόνο την θερμοκρασία της εκχύλισης. Πράγματι στο manual αυτό γραφεί. Αλλά ελπίζω στις κρυφές του λειτουργίες (που μας αποκάλυψες εσύ φυσικά)...Έψαξα στο ιντερνετ να βρω τι έκδοση φοράει αλλά τίποτα. Βρήκα μόνο στα γερμανικά οδηγίες της Izzo Alex Duetto MC243 όπως φαίνονται στον παρακάτω σύνδεσμο.
http://www.stoll-espresso.de/downloads/ ... eitung.pdf
Στην La Pavoni DEDPID η φωτεινή ένδειξη είναι κόκκινη κι όχι μπλε. Το ψάχνω λίγο ακόμα. Βεβαια και να μην μπορώ να κάνω την ρύθμιση της θερμοκρασίας του ατμού λίγο με απασχολεί...
Αυτά. Καλή χρονιά σε όλους
http://www.stoll-espresso.de/downloads/ ... eitung.pdf
Στην La Pavoni DEDPID η φωτεινή ένδειξη είναι κόκκινη κι όχι μπλε. Το ψάχνω λίγο ακόμα. Βεβαια και να μην μπορώ να κάνω την ρύθμιση της θερμοκρασίας του ατμού λίγο με απασχολεί...
Αυτά. Καλή χρονιά σε όλους
Re: Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σ
Γιώργο καλημέρα. Προσωπικά θεωρώ ΠΟΛΥ πιο σημαντικό να μπορείς να κάνεις αφρογαλο και ζέστες σοκολάτες έχοντας έλεγχο του μποιλερ μέσω pid και κατά τη διάρκεια του steaming συγκριτικά με το να έχεις αυτόματο σταμάτημα στην έκχυλιση. Το αυτόματο σταμάτημα δεν είναι για Home barista αλλά για επαγγελματιες barista. Η μηχανή από τη στιγμή που θα σταματήσει αυτόματα ο barista μπορεί εκείνη τη στιγμή να πάρει το άλλο portafilter και να κόψει καφέ στο μύλο. Δεν χρειάζεται να είναι επάνω από τη μηχανή γιατί έτσι χάνει πολύτιμο χρόνο ειδικά όταν το μαγαζί έχει πολύ κόσμο.
Αλλά ο σωστός χρόνος δεν είναι τα 25 ή τα 27 ή τα 30 ή τα 35 δευτερόλεπτα ο σωστός καφές θέλει σταμάτημα η έκχυλιση την ώρα που σκάνε οι πρώτες ξανθές ανοιχτές σταγόνες στην κρέμα του. Αυτό με το αυτόματο σταμάτημα δεν παίζει να γίνει σωστά. Άρα εκ των πραγμάτων σαν Home barista η ορθολογική επιλογή είναι να αγοράσεις μηχανή με έλεγχο steaming μέσω pid και όχι αυτόματο σταμάτημα. Το σταμάτημα το κάνεις εσύ πατώντας ένα κουμπάκι. Έλεγχο ατμού μέσω pid δεν μπορείς να κάνεις χωρίς το pid να έχει το κατάλληλο λογισμικό. Και εφόσον τα ψηφία όπως αναφέρεις είναι κόκκινα τότε φοράει firmware 1.02 στα δεν ελέγχει ατμό. Στείλε ένα email και ρώτα πριν αγοράσεις!
Αλλά ο σωστός χρόνος δεν είναι τα 25 ή τα 27 ή τα 30 ή τα 35 δευτερόλεπτα ο σωστός καφές θέλει σταμάτημα η έκχυλιση την ώρα που σκάνε οι πρώτες ξανθές ανοιχτές σταγόνες στην κρέμα του. Αυτό με το αυτόματο σταμάτημα δεν παίζει να γίνει σωστά. Άρα εκ των πραγμάτων σαν Home barista η ορθολογική επιλογή είναι να αγοράσεις μηχανή με έλεγχο steaming μέσω pid και όχι αυτόματο σταμάτημα. Το σταμάτημα το κάνεις εσύ πατώντας ένα κουμπάκι. Έλεγχο ατμού μέσω pid δεν μπορείς να κάνεις χωρίς το pid να έχει το κατάλληλο λογισμικό. Και εφόσον τα ψηφία όπως αναφέρεις είναι κόκκινα τότε φοράει firmware 1.02 στα δεν ελέγχει ατμό. Στείλε ένα email και ρώτα πριν αγοράσεις!
Re: Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σ
Αν και δεν έχω pid ! Συγχαρητήρια για το effort
Re: Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σ
Thanks! Anytime! Βάλε ένα PID. Καλύτερα φλιτζάνια, ακόμα καλύτερος ατμός. Η μηχανή σου είναι τζάμι. Ένα PID και καθάρισες για πολλά ακόμα χρόνια.