Αποφάσισα να γυρίσω ένα βίντεο tutorial για να ρυθμίσετε την OPV της μηχανή σας στα 9 BAR. Το βίντεο tutorial είναι για τις εξής μηχανές:
- Θερμάνετε το μπόιλερ με το porta filter φορεμένο επάνω στο group head
- Εαν δεν είναι το porta filter φορεμένο, μόλις το φορέσετε σε πραγματικές συνθήκες για να φτιάξετε καφέ, τότε οι π.χ. 93 Cº που έχετε επιλέξει στο PID (Εφόσων έχετε PID) θα γίνουν περίπου 87 Cº, διότι το κρύο porta filter θα αποροφήσει μέρος της θερμότητας!
- Οι 87 Cº μας δίνουν μετά τη σωστή ρύθμιση της OPV, (με το blind basket φορεμένο και την αντλία να πρεσάρει) 9.8 BAR ενώ οι 93 Cº, μας δίνουν στις ίδιες συνθήκες, 10 BAR ακριβώς, που είναι και η επιθημητή ρύθμιση κατά τη διάρκεια του back flush!
- 10 BAR με το blind basket = με 9 BAR με porta filter γεματο με 14-16 grams καφέ και ταμπονάρισμα με 14 κιλά που είναι και το θεωρητικά επιθημητό πάτημα.
- Διαπιστώνουμε λοιπόν, ότι έχουμε διαφορά 1 BAR μετά τη ρύθμιση, προς τα κάτω. Δηλαδή τα 10 ΒΑR γίνονται 9 ΒΑR, διότι με το τυφλό καλάθι, δεν μπορεί το νερό να τρέξει προς το ποτήρι μας, αντίθετα με το κανονικό καλάθι, που το νερό περνώντας μέσα από τον ψιλοκομένο καφέ που είναι ταμποναρισμένος με 14 κιλά, βρίσκει τελικά δίοδο προς το ποτήρι μας. Άρα λογικός ο υποβιβασμός της υδραυλικής πίεσης κατά 1 BAR !
- Εάν δεν έχετε PID, δεν μπορείται να έχετε 100% σωστή ρύθμιση στην πίεση, διότι όπως έγραψα παραπάνω, υπάρχει μία μικρή αυξομίωση στην πίεση, ανάλογα τη θερμοκρασία του νερού. Δεν μπορείτε να ξέρετε λοιπόν κατά την διάρκεια που το λαμπάκι της μηχανής σας, σας προειδοποιήσει ότι μπορείτε να κάνετε εκχύλιση, πόσους ακριβώς βαθμούς Cº έχετε εκείνη τη στιγμή στο group head + porta filter ... Να ακόμα ένας λόγος που χρειαζόμαστε ένα PID
- Μην φοβάστε ότι θα έχετε πρόβλημα με την εργοστασιακή σας εγγύηση, διότι αν συμβεί το οτιδήποτε άσχετο με τη ρύθμιση της OPV στη μηχανή σας, μπορείται, πριν την πάτε για σέρβις να ρυθμίσετε την OPV ξανά στην εργοστασιακή ρύθμιση.
- Από το παραπάνω προκύπτει, ότι πριν ξεκινήστε να πειράζετε την βίδα που ρυθμίζει την OPV, ρίξτε μία ματιά στο μπαρόμετρο για να δείτε την εργοστασιακή ρύθμιση, κάνοντας ένα back flush . Έτσι θα ξέρετε τις αρχικές ρυθμίσεις, για να μπορέσετε να τις επαναφέρετε για οποιοδήποτε λόγο, ακόμα και αν δεν ικανοποιηθείτε με τις νέες ρυθμίσεις των 9 BAR!
- Επιπλέον θα ξέρετε, πόσα BAR πρόκειται να υποβιβάσετε τη ρύθμιση της αντλίας σας, πράγμα που θα σας χρειαστεί αργότερα, για να ρυθμίσετε σχετικά πιο εύκολα την νέα ρύθμιση στο μύλο σας, προς το λεπτότερο.
- Όλες οι γευστικές δοκιμές που έγιναν πριν και μετά την ρύθμιση, έγιναν με σοφή επιλογή καφέ. Ο καφές ήταν μάρκας RIOBA (το brand name του MAKRO) καφές με περιεκτικότητα 80% Arabica και 20% Robusta. Ο συγκεκριμένος καφές, αναγράφει επάνω του, ότι έχει νότες όξινες, και πράγματι όχι μόνο έχει, αλλά είναι τόσο άσχημα οξύς, που ειλικρινά δεν πίνεται χωρίς γάλα ή ζάχαρη ή έστω παγωμένος σε freddo! Δεν μπορείς να τον κάνεις να πάψει να είναι όξινος εκόμα και με το PID από τους 93 Cº (που είναι η στάνταρ ρύθμιση μου) στους 96 Cº . Για τόσο ξινό καφέ σας λέω!
Μετά λοιπόν την νέα ρύθμιση της OPV στα 9 BAR, και νέα ρύθμιση στο μύλο (ελάχιστα λεπτότερη κοπή καφέ) με αναλογία 17 gram καφέ, 14 κιλά πάτημα με καλιμπραρισμένο τάμπερ και 25 sec εκχύλιση που έδωσε 60 ml μαζί με την κρέμα, ο καφές μεταμορφώθηκε σε ελάχιστα όξινος, σε σημείο που άρχισε να σε προκαλεί να τον πιεις και τελικά τον ήπια!
Σας λέω λοιπόν, χωρίς να διακατέχομαι από αίσθημα placebo, ότι ο καφές (το συγκεκριμμένο χαρμάνι εννοώ) από άθλιος για το νεροχύτη, άρχισε να πίνεται άρα η νέα ρύθμιση της OPV έκανε το θαύμα της!
Ευχαριστώ για την προσοχή σας. Καλά χριστούγεννα με υγεία σε όλους σας!
Το "πολυπόθητο" βίντεο: