Πως να ρυθμίσετε την OPV της Lelit (και όχι μόνο) στα 9 BAR

PID, μετρητές πίεσης, και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε το "φιατάκι" σας να γίνει Mitsubishi Evo.
PavlosK

Πως να ρυθμίσετε την OPV της Lelit (και όχι μόνο) στα 9 BAR

Δημοσίευση από PavlosK » Τετ Δεκ 24, 2014 3:07 am

Αγαπητοί φίλοι για σας και πάλι!
Αποφάσισα να γυρίσω ένα βίντεο tutorial για να ρυθμίσετε την OPV της μηχανή σας στα 9 BAR. Το βίντεο tutorial είναι για τις εξής μηχανές:
Spoiler: show
  • Lelit Anna
  • Lelit Annita
  • Isomac Maverick
  • Isomac Maverick Plus
  • La Pavoni Domus
  • Nemox Del Opera
  • Quaha Napoletana
  • Imat Napoletana
  • Imat Mokita Combi
  • Imat Mokita
  • Και οποιαδήποτε άλλη μηχανή κλώνο της συγκεκριμένης μηχανής!
Πριν δείτε το βίντεο και ξεκινήσετε να κάνετε ρυθμίσεις σας παρακαλώ οπωσδήποτε διαβάστε τα κάτωθι σημαντικά για την ρύθμιση (και όχι μόνο):
  1. Θερμάνετε το μπόιλερ με το porta filter φορεμένο επάνω στο group head
  • Εαν δεν είναι το porta filter φορεμένο, μόλις το φορέσετε σε πραγματικές συνθήκες για να φτιάξετε καφέ, τότε οι π.χ. 93 Cº που έχετε επιλέξει στο PID (Εφόσων έχετε PID) θα γίνουν περίπου 87 Cº, διότι το κρύο porta filter θα αποροφήσει μέρος της θερμότητας!
  • Οι 87 Cº μας δίνουν μετά τη σωστή ρύθμιση της OPV, (με το blind basket φορεμένο και την αντλία να πρεσάρει) 9.8 BAR ενώ οι 93 Cº, μας δίνουν στις ίδιες συνθήκες, 10 BAR ακριβώς, που είναι και η επιθημητή ρύθμιση κατά τη διάρκεια του back flush!
  • 10 BAR με το blind basket = με 9 BAR με porta filter γεματο με 14-16 grams καφέ και ταμπονάρισμα με 14 κιλά που είναι και το θεωρητικά επιθημητό πάτημα.
  • Διαπιστώνουμε λοιπόν, ότι έχουμε διαφορά 1 BAR μετά τη ρύθμιση, προς τα κάτω. Δηλαδή τα 10 ΒΑR γίνονται 9 ΒΑR, διότι με το τυφλό καλάθι, δεν μπορεί το νερό να τρέξει προς το ποτήρι μας, αντίθετα με το κανονικό καλάθι, που το νερό περνώντας μέσα από τον ψιλοκομένο καφέ που είναι ταμποναρισμένος με 14 κιλά, βρίσκει τελικά δίοδο προς το ποτήρι μας. Άρα λογικός ο υποβιβασμός της υδραυλικής πίεσης κατά 1 BAR !
  • Εάν δεν έχετε PID, δεν μπορείται να έχετε 100% σωστή ρύθμιση στην πίεση, διότι όπως έγραψα παραπάνω, υπάρχει μία μικρή αυξομίωση στην πίεση, ανάλογα τη θερμοκρασία του νερού. Δεν μπορείτε να ξέρετε λοιπόν κατά την διάρκεια που το λαμπάκι της μηχανής σας, σας προειδοποιήσει ότι μπορείτε να κάνετε εκχύλιση, πόσους ακριβώς βαθμούς Cº έχετε εκείνη τη στιγμή στο group head + porta filter ... Να ακόμα ένας λόγος που χρειαζόμαστε ένα PID ;)
  • Μην φοβάστε ότι θα έχετε πρόβλημα με την εργοστασιακή σας εγγύηση, διότι αν συμβεί το οτιδήποτε άσχετο με τη ρύθμιση της OPV στη μηχανή σας, μπορείται, πριν την πάτε για σέρβις να ρυθμίσετε την OPV ξανά στην εργοστασιακή ρύθμιση.
  • Από το παραπάνω προκύπτει, ότι πριν ξεκινήστε να πειράζετε την βίδα που ρυθμίζει την OPV, ρίξτε μία ματιά στο μπαρόμετρο για να δείτε την εργοστασιακή ρύθμιση, κάνοντας ένα back flush ;) . Έτσι θα ξέρετε τις αρχικές ρυθμίσεις, για να μπορέσετε να τις επαναφέρετε για οποιοδήποτε λόγο, ακόμα και αν δεν ικανοποιηθείτε με τις νέες ρυθμίσεις των 9 BAR!
  • Επιπλέον θα ξέρετε, πόσα BAR πρόκειται να υποβιβάσετε τη ρύθμιση της αντλίας σας, πράγμα που θα σας χρειαστεί αργότερα, για να ρυθμίσετε σχετικά πιο εύκολα την νέα ρύθμιση στο μύλο σας, προς το λεπτότερο.
  • Όλες οι γευστικές δοκιμές που έγιναν πριν και μετά την ρύθμιση, έγιναν με σοφή επιλογή καφέ. Ο καφές ήταν μάρκας RIOBA (το brand name του MAKRO) καφές με περιεκτικότητα 80% Arabica και 20% Robusta. Ο συγκεκριμένος καφές, αναγράφει επάνω του, ότι έχει νότες όξινες, και πράγματι όχι μόνο έχει, αλλά είναι τόσο άσχημα οξύς, που ειλικρινά δεν πίνεται χωρίς γάλα ή ζάχαρη ή έστω παγωμένος σε freddo! Δεν μπορείς να τον κάνεις να πάψει να είναι όξινος εκόμα και με το PID από τους 93 Cº (που είναι η στάνταρ ρύθμιση μου) στους 96 Cº . Για τόσο ξινό καφέ σας λέω!
ΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ - ΠΕΙΡΑΜΑ? Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ:
Μετά λοιπόν την νέα ρύθμιση της OPV στα 9 BAR, και νέα ρύθμιση στο μύλο (ελάχιστα λεπτότερη κοπή καφέ) με αναλογία 17 gram καφέ, 14 κιλά πάτημα με καλιμπραρισμένο τάμπερ και 25 sec εκχύλιση που έδωσε 60 ml μαζί με την κρέμα, ο καφές μεταμορφώθηκε σε ελάχιστα όξινος, σε σημείο που άρχισε να σε προκαλεί να τον πιεις και τελικά τον ήπια!
Σας λέω λοιπόν, χωρίς να διακατέχομαι από αίσθημα placebo, ότι ο καφές (το συγκεκριμμένο χαρμάνι εννοώ) από άθλιος για το νεροχύτη, άρχισε να πίνεται άρα η νέα ρύθμιση της OPV έκανε το θαύμα της!
Ευχαριστώ για την προσοχή σας. Καλά χριστούγεννα :priest: με υγεία σε όλους σας!
Το "πολυπόθητο" βίντεο:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Πως να ρυθμίσετε την OPV της Lelit (και όχι μόνο) στα 9

Δημοσίευση από Christos » Τετ Δεκ 24, 2014 10:03 am

Μπράβο Παύλο, πολύ καλό και χρήσιμο video. Καλές Γιορτές να έχεις.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

PavlosK

Re: Πως να ρυθμίσετε την OPV της Lelit (και όχι μόνο) στα 9

Δημοσίευση από PavlosK » Τετ Δεκ 24, 2014 10:20 am

Σε ευχαριστώ Χρήστο και αντευχομαι :oneup:

PavlosK

Δημοσίευση από PavlosK » Πέμ Δεκ 25, 2014 11:45 pm

Εντυπώσεων συνέχεια:
Ο καφές έχει απογειωθεί. Η μάλλον η γευση του καφέ καλύτερα. Με 18 γραμμάρια καφέ έχω 50ml στα 30 sec και με 17 γραμμαρια έχω περίπου 57ml με την ίδια κοπή και με τα ίδια κιλά στο τάμπερ (14 κιλά). Προφανώς τα 50 ml έχουν καλύτερη γεύση από τα 57ml διότι το μπόιλερ έδωσε λιγότερο νερό, στο pack άρα είχαμε μεγαλύτερη θερμοκρασιακή σταθερότητα κατά την εκχύλιση.
Γιατί ο καφές είναι καλύτερος:
Τα πράγματα ενώ είναι απλά δεν μπορούσα εξαρχής να τα σκεφτώ! :OOPS: Θα σας περιγράψω γιατί έχουμε πιο μικρές διαφορές θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της εκχύλισης:
Όταν η βαλβίδα OPV ήταν ρυθμισμένη από το εργοστάσιο στα 10.5 Bar, ταυτόχρονα με την πίεση που είχε του pack η πίεση στο μπαρόμετρο έδειχνε κατά τη διάρκεια της εκχύλισης 11 Bar και προς το τέλος έπεφτε στα 10.5 Bar. Με το σωστό λοιπόν κόψιμο (αναγκαστικά πιο χοντό από το σημερινό) είχα 60 ml στα 25 sec. Αν έκοβα πιο ψηλό τον καφέ μπορούσα να πάρω το πολύ 50 ml στα 30 sec, αλλά το μπαρόμετρο έδειχνε 11.50 Bar . Θα μου πείτε: "Ε και τι έγινε? που έδειχνε 11.50 Bar αντί για 11Bar?" Το μπαρόμετρο δεν είναι εκεί για πλάκα! Αυτά που δείχνει πρέπει να τα μεταφράζουμε για να καταλάβουμε γιατί είναι ακόμα ένα όπλο στη φαρέτρα μας για καλό καφέ. Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε γιατί τα 11.50 Bar κατέστρεφαν τη γεύση του καφέ (που ήταν ήδη μέτρια σε σχέση με τα σημερινά 9 bar).

Τώρα που το κόψιμο είναι ακόμα πιο ψηλό, επειδή πλέον η opv έχει μεγαλύτερη ροή νερού ανά λεπτό, για να μειώσουμε τη ροή του νερού, δεν μεγαλώνουμε την πίεση της αντλίας μέσω της ρύθμισης OPV, αλλά μεγαλώνουμε την υδραυλική πίεση από το pack κόβωντας τον καφέ ακόμα πιο λεπτό. Επιτρέπουμε με αυτόν τον τρόπο καλύτερο εκχύλιση, αφού ο κάφες, όντας λεπτότερος, διαβρέχεται πιο εύκολα, και τα λάδια του είναι πιο εκτεθειμένα ανά κόκκο. Φανταστείτε για τα 18 γραμμάρια καφέ είχα, (υποθετικά γράφω πάντα) π.χ. 2.000.000 κόκκους καφέ και τώρα με την πιο ψιλ,ή κοπή έχω στο καλάθι μου 3.000.000 κόκκους καφέ, άρα η διαβροχή θα γίνει ευκολότερα, ακόμα και αν τα κιλά στο τάμπερ εξακολουθούν να είναι τα ίδια! Με αυτό τον τρόπο συμπαρασύροντε πιο πολλά έλαια και αρώματα.

Αλλά ο τζόγος είναι παρακάτω. Διαβάστε γιατί!

Πλέον η εκχύλιση ξεκινάει από τα 9.2 bar στιγμίαια και μετά από 2 sec πέφτει στα 9. Άρα η βαλβίδα OPV ανοίγει μόνο για 2 sec! Mέχρι το τέλος της εκχύλισης δεν έχουμε ποτέ κάτω 8,5 Bar! (O χρυσός κανόνας λέει πάνω από 8 Bar και κάτω από 9 Bar) Άρα δεν επιστρέφει σχεδόν καθόλου καυτό νερό, μέσω της OPV, από το boiler προς στο δοχείο νερού!

Με τις παλιές ρυθμίσεις, η αντλία, καθόλη τη διάρκεια της εκχύλισης, επέτρεπε νερό να περάσει προς το pack αλλά συνεχώς, επέστρεφε και ένα μέρος ζεστό νερού, από το boiler, μέσω της βαλβίδας, προς τη δεξαμενή νεριού! Αυτό συνέβαιναι, λόγω του ότι σχεδόν, καθόλη τη διάρκεια της εκχύλισης είχαμε πάνω από 10,50 bar που ήταν η ρύθμιση της opv!

Κατά αυτόν τον τρόπο, ενώ το μποίλερ ξεκινούσε την εκχύλιση με 93 βαθμούς, στο τέλος της εκχύλισης μας έδιχνε το pid 84 βαθμούς... εφόσων μεγάλο μέρος του νερού που έχει το μπόλιερ (250 ml έχει χωρητικότητα) αντί να πάει προς το pack για να κάνει εκχύλισμα, γύριζε προς το δεξαμενή νερού! Οπότε και κάποια στιγμή το μπόιλερ "ψιλοάδειαζε" από σωστή θερμοκρασία!

Τώρα επειδή για 28 δευτερόλεπτα έχουμε πίεση κάτω από 9 bar, γυρίζει πάρα πολύ μικρή ποσότητα νερού από το μπόιλερ, μέσω της OPV, προς τη δεξαμενή νερού,με αποτέλεσμα, το μπόλερ, να εκμεταλλεύεται κατα 98% την χωρητικότητα του για την εκχύλιση και όχι να χρειάζεται να ζεστάνει κρύο νερό που παραλαμβάνει από την αντλία!


Έτσι με το τέλος της εκχύλισης, από 93 βαθμούς που αρχικά έχω ρυθμίσει το PID η θερμοκρασία δείχνει 89 αντί για 84!!!
Σας εξήγησα λοιπόν γιατί όντως ο καφές είναι καλύτερος και δεν είναι ψυχαναγκασμός μου. Επιπλέον πρώτα, ότι και να έκανα έβλεπα άσπρες κηλίδες στον καφέ. Τώρα αν γεμίσω το καλάθι από 17,5 gr - 18 gr δεν βλέπω ποτέ λευκές κηλίδες, παρά μόνο τέλειο χρώμα καραμελί στο καϊμάκι! Το pack επιτέλους δεν είναι λασπωμένο και μέχρι στιγμής έπαψε να κολλάει επάνω στο group head (την ώρα που βγάζω το porta filter από το group head), πράγμα το οποίο ήταν φοβερά εκνευριστικό, (λέρωνε η ντουζίερα σε υπερβολικό βαθμό) και είχε χαλάσει τις πολύ καλές εντυπώσεις που είχα για τη μηχανή. (Αλλά διατηρώ ακόμα επιφυλάξεις μήπως είναι συμπτωματικό και το ξαναπαρουσιάσει....

Ενα άλλο κόλπο (tip) για τις συγκεκριμμένες μηχανές:

Επειδή το δοχείο νερού, δεν μπαίνει εφαρμοστά σε κάποια θήκη όπως π.χ. στην gaggia baby , αλλά μπαίνει σε μία υποδοχή, που σου δίνει τη δυνατότητα να το ακουμπήσεις πίσω, μπροστά, δεξιά ή αριστερά στο case της μηχανής, ακουμπώντας το προς τα μπροστά, δηλαδή προς το group, έτσι ώστε να εφάπτεται με το σωληνάκι που επιστρέφει τα νερά από τη σωληνοειδή, το δοχείο ζεσταίνεται από τα μέταλλα της μηχανής που είναι ζεστά από το group head. Έτσι, όταν η αντλία πρεσάρει νερό προς το μπόιλερ, το νερό πάει προθερμασμένο στους περίπου 35 βαθμούς και όχι στους 21 βαθμούς που είναι η θερμοκρασία περιβάλλοντος μέσα στο σπίτι μου το χειμώνα.

Άρα το μπόιλερ, δεχόμενο το νερό από την αντλία, με κάποια σχετική προθέρμανση (35 Cº αντί για 20 Cº), έχει ευκολότερο έργο να ζεστάνει το νερό στους 93 Cº που ζητάω στο PID. To καλοκαίρι προφανώς θα είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα για το μπόιλερ, διότι το νερό παίζει να έχει και 50 βαθμούς αν το σπίτι μας έχει 35 βαθμούς. ΜΕ αυτόν το τρόπο, όσο περισσότερα φλυτ΄ζανια ετοιμάσεις τόσο πιο πολύ ζεσταίνεται το δοχείο νερού, άρα έχεις ακόμα πιο σταθερές θερμοκρασιακά εκχυλισεις.

Απορίας άξιον είναι γιατί οι κατασκευαστές δεν προσπαθούν να ζεστάνουν το νερό με μία αντίσταση εμβαπτιζόμενη μέσα στο δοχείο αποθήκευσης νερού! Αυτό θα κατέβαζε αρκετά το κόστος, σε σχέση με μία μηχανή με HX, αλλά αυτό είναι μία άλλη μεγάλη κουβέντα... :f010:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Πως να ρυθμίσετε την OPV της Lelit (και όχι μόνο) στα 9

Δημοσίευση από Christos » Παρ Δεκ 26, 2014 11:13 am

Η αντλία χρειάζεται κρύο σχετικά νερό για την ψύξη της. Εάν το νερό στο δοχείο ήταν πολύ ζεστό θα την χάλαγε. Εάν δεν είχε πρόβλημα η αντλία θα μπορούσε κάποιος να γεμίζει το δοχείο νερού και με ζεστό νερό από βραστήρα.

Η OPV θα μου φανεί παράξενο να μην δεν είναι πριν από το bolier και αυτό για να μην επιστρέφει ζεστό νερό στο δοχείο που θα είχε σαν αποτέλεσμα την ελάττωση της ζωής της αντλίας. Επίσης η OPV ανοιγοκλείνει κατά την διάρκεια της εκχύλισης με την ίδια συχνότητα με αυτήν που μεταφέρει το νερό η αντλία και αναγκαστικά θα μπει κρύο νερό στο boiler για να σπρώξει το ζεστό προς το group.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
afonic
Δημοσιεύσεις: 1421
Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Re: Πως να ρυθμίσετε την OPV της Lelit (και όχι μόνο) στα 9

Δημοσίευση από afonic » Παρ Δεκ 26, 2014 1:01 pm

Όχι απλά σχετικά κρύο νερό, η αντλία της ULKA που φοράνε οι περισσότερες μηχανές, έχει ως max θερμοκρασία λειτουργίας τους 25 βαθμούς.

Επίσης όπως σωστά είπε ο Χρήστος, η OPV είναι πάντα πριν το boiler, και για να μην επιστρέφει ζεστό νερό στο tank, αλλά και για να μην ξοδεύει το πολύτιμο ζεστό νερό του boiler. Λογικά, η OPV ανοίγει πιο συχνά αφού χαμήλωσες την πίεση. Αν η αντλία δίνει 15bar και παλιά άνοιγε στα 11 (με ροή), τώρα ανοίγει στα 9 bar, οπότε στην ουσία περισσότερο νερό επιστρέφει στο tank από ότι πριν.

Αυτό με την πτώση της θερμοκρασίας δεν μπορώ να το εξηγήσω μόνο με την διόρθωση της OPV. Θα είχε πάντως ενδιαφέρον να ρωτήσεις την Lelit αν υπάρχει probe για το PID μέσα στο boiler ή αν είναι απλά κουμπωμένο στην επιφάνειά του, όπως το εγκαθιστούμε συνήθως στις Gaggia. Στην 2η περίπτωση (που είναι και η πιο πιθανή με βάση ότι βλέπω εδώ http://espresso.lelit.com/wp-content/up ... 42TEMD.pdf), η πτώση θερμοκρασίας που έχεις είναι ακόμα μεγαλύτερη από αυτό που βλέπεις στο PID, όπως και στην περίπτωση της Classic, καθώς βλέπεις την θερμοκρασία στο μέταλλο, η οποία βέβαια έχει διορθωθεί με offset από το εργοστάσιο για να σου δείχνει θερμοκρασία νερού.

Άβαταρ μέλους
Angeldust
Δημοσιεύσεις: 404
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 07, 2013 2:58 am
Όνομα: Kostas
Μηχανή:: Gaggia Classic gold
2η Μηχανή:: Grimac Cialdina(ese)
Μύλος:: Saeco M2002
2ος Μύλος:: Hand mill
Οι καφέδες μου:: Segafredo,Ethiopia Sidamo
Τοποθεσία: Tirana
Επικοινωνία:

Re: Πως να ρυθμίσετε την OPV της Lelit (και όχι μόνο) στα 9

Δημοσίευση από Angeldust » Παρ Δεκ 26, 2014 2:21 pm

Christos έγραψε:Η αντλία χρειάζεται κρύο σχετικά νερό για την ψύξη της. Εάν το νερό στο δοχείο ήταν πολύ ζεστό θα την χάλαγε. Εάν δεν είχε πρόβλημα η αντλία θα μπορούσε κάποιος να γεμίζει το δοχείο νερού και με ζεστό νερό από βραστήρα.

Η OPV θα μου φανεί παράξενο να μην δεν είναι πριν από το bolier και αυτό για να μην επιστρέφει ζεστό νερό στο δοχείο που θα είχε σαν αποτέλεσμα την ελάττωση της ζωής της αντλίας. Επίσης η OPV ανοιγοκλείνει κατά την διάρκεια της εκχύλισης με την ίδια συχνότητα με αυτήν που μεταφέρει το νερό η αντλία και αναγκαστικά θα μπει κρύο νερό στο boiler για να σπρώξει το ζεστό προς το group.
:oneup:
Συνημμένα
26122014030.jpg

PavlosK

Re: Πως να ρυθμίσετε την OPV της Lelit (και όχι μόνο) στα 9

Δημοσίευση από PavlosK » Παρ Δεκ 26, 2014 8:53 pm

afonic έγραψε:Αυτό με την πτώση της θερμοκρασίας δεν μπορώ να το εξηγήσω μόνο με την διόρθωση της OPV. Θα είχε πάντως ενδιαφέρον να ρωτήσεις την Lelit αν υπάρχει probe για το PID μέσα στο boiler ή αν είναι απλά κουμπωμένο στην επιφάνειά του, όπως το εγκαθιστούμε συνήθως στις Gaggia. Στην 2η περίπτωση (που είναι και η πιο πιθανή με βάση ότι βλέπω εδώ http://espresso.lelit.com/wp-content/up ... 42TEMD.pdf), η πτώση θερμοκρασίας που έχεις είναι ακόμα μεγαλύτερη από αυτό που βλέπεις στο PID, όπως και στην περίπτωση της Classic, καθώς βλέπεις την θερμοκρασία στο μέταλλο, η οποία βέβαια έχει διορθωθεί με offset από το εργοστάσιο για να σου δείχνει θερμοκρασία νερού.
Το probe είναι βιδωμένο στην εξωτερική πλευρά του χάλκινου μπόιλερ. Και ναι όντως έχουν προφανώς διορθώσει το ofset.
Σχετικά με τη θερμοκρασία υπάρχει μία εξήγηση. Με το κόψιμο που κάνω και με 18 γραμμάρια στο καλάθι, έχω 42 ml εκχύλισης με την κρέμα πράγμα που σημαίνει διπλό ristretto, αρα και το η αντλία έχει πρεσάρει λιγότερη νερό προς το μπόίλερ. Ίσως να λέω και ανοησίες , αλλά δεν ξέρω τι άλλο να υποθέσω. Θα δοκιμάσω να κάνω ακόμα πιο ψηλή κοπή και θα βάλω μονό καλάθι για να κάνω μονό ristreto (20ml στα 25 sec) και λογικά η θερμοκρασία δεν θα πέσει κάτω από το 88 Cº για κανένα λόγο. Αν πετύχει λογικά θα έχει και καλύτερη γεύση. Έτσι και αλλιώς ο ristretto συνήθως είναι πιο εύγευστος, πόσο μάλλον αν έχει καλύτερη και σταθερότερη θερμοκρασιακά εκχύλιση.
Θα σας ενημερώσω σύντομα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος PavlosK την Παρ Δεκ 26, 2014 9:11 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

PavlosK

Re: Πως να ρυθμίσετε την OPV της Lelit (και όχι μόνο) στα 9

Δημοσίευση από PavlosK » Παρ Δεκ 26, 2014 8:57 pm

Christos έγραψε:Η αντλία χρειάζεται κρύο σχετικά νερό για την ψύξη της. Εάν το νερό στο δοχείο ήταν πολύ ζεστό θα την χάλαγε. Εάν δεν είχε πρόβλημα η αντλία θα μπορούσε κάποιος να γεμίζει το δοχείο νερού και με ζεστό νερό από βραστήρα.

Η OPV θα μου φανεί παράξενο να μην δεν είναι πριν από το bolier και αυτό για να μην επιστρέφει ζεστό νερό στο δοχείο που θα είχε σαν αποτέλεσμα την ελάττωση της ζωής της αντλίας. Επίσης η OPV ανοιγοκλείνει κατά την διάρκεια της εκχύλισης με την ίδια συχνότητα με αυτήν που μεταφέρει το νερό η αντλία και αναγκαστικά θα μπει κρύο νερό στο boiler για να σπρώξει το ζεστό προς το group.
Παιδιά σας ζητώ συγνώμη γαι την παραπλήροφόρηση. Πράγματι έλυσα πάλι τη μηχανή και η opv είναι πριν το μποίλερ και έτσι πρέπει να είναι. Θα ήταν "πόντιοι" (σαν και εμένα) αν την εβαζαν μετά το μπόιλερ!
Η Opv ανοιγοκλεινει σχεδόν για 2-3 δέυτερα Χρήστο γιατί μετά η πίεση πέφτει κάτω από τα 9 Bar (8,9 - 8.6) και μένει μέχρι εκεί μέχρι τέλος. Πριν πειράξω την OPV συνεχώς λογικά ανοιγε, διότι ήμουν σχεδόν για 20 sec πάνω από τα 10,50 bar που ήταν από το εργοστάσιο ρυθμισμένη.
Τέλος άσχετα με τα γραμμάρια που θα βάλω στο καλάθι 14 ή 17,5 ή 18 και πάντα με το ίδιο πάτημα λόγω calibrated ταμπερ, και πάντα με το ίδιο κόψιμο, η πίεση ξεκινάει πάντα στιγμιαία από τα 9,2bar - 9,3 Bar. Δεν γίνεται αν αποφύγεις το άνοιγμα της opv με κανένα τρόπο εκτός και αν κόψεις πιο χοντρά κατασρέφοντας την γεύση. Ίως για αυτό χρειάζεται το pre - infusion.

Άβαταρ μέλους
afonic
Δημοσιεύσεις: 1421
Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Re: Πως να ρυθμίσετε την OPV της Lelit (και όχι μόνο) στα 9

Δημοσίευση από afonic » Παρ Δεκ 26, 2014 9:29 pm

Έτσι και αλλιώς στην μηχανή σου δεν γίνεται να συνδεθεί OPV μετά το boiler, αφού group και boiler είναι μονοκόμματα. Η OPV δουλεύει συνεχώς, δεν "ανοίγει" για 2-3 secs, πετάει συνεχώς νερό πίσω στο tank για να κρατήσει την πίεση στα 9 bar, αν βάλεις το σωληνάκι της να αδείαζει σε ένα ποτήρι θα το δεις.

Πάντως το να δείχνει το PID 84 βαθμούς στο μέταλλο, είναι τεράστια διαφορά, μεγαλύτερη και από Gaggia, άρα δεν νομίζω να έχεις τόσο μεγάλη πτώση θερμοκρασίας, αν και διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το πόσο καλά είναι ρυθμισμένο το PID ώστε να "βοηθάει" το θερμαντικό στοιχείο το νερό να μην πέσει θερμοκρασία κατά την διάρκεια της εκχύλισης.

Πάντως πρέπει να παραγγείλεις μερικούς καλύτερους καφέδες...

Απάντηση