Gaggia Classic: Εγκατάσταση PID
- afonic
- Δημοσιεύσεις: 1421
- Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
- Επικοινωνία:
Gaggia Classic: Εγκατάσταση PID
Αφού μέχρι τώρα είχα μείνει πολύ ικανοποιημένος με την Gaggia Classic αποφάσισα να κάνω το επόμενο και αποφασιστικό βήμα αναβάθμισης: εγκατάσταση PID για σωστό έλεγχο του θερμοστοιχείου με βάση την θερμοκρασία.
Επέλεξα το kit της Auber ειδικά για την Classic με έλεγχο και της θερμοκρασίας του ατμού:
http://www.auberins.com/index.php?main_ ... a605ba38a8
Τα πλεονεκτήματα πολλά: controller ρυθμισμένο για την Classic, φτηνότερο από αγορά εξοπλισμού χωρίστα και αναλυτικές οδηγίες για την εγκατάσταση.
Το κουτάκι ήρθε μέσα σε 6 εργάσιμες από Αμερική με EMS ($40 ταχυδρομικά). Περιελάμβανε: τον PID controller με inox περίβλημα, ένα σακουλάκι με όλα τα απαράιτητα καλώδια και παρελκόμενα, το SSR καθώς και ένα CD με τις οδηγίες εγκατάστασης σε pdf.
Για την εγκατάσταση δεν υπάρχει λόγος να πω πολλά καθώς οι οδηγίες είναι υπερπλήρεις. Τεχνικά δεν υπάρχει κάτι δυσκολο καθώς τα καλώδια έχουν όλα τα απαραίτητα βήσματα, λίγη προσοχή θέλει μόνο στην εγκατάσταση του RTD sensor καθώς το σημείο είναι δύσκολο, αλλά γενικά αν έχετε μια ευκολία με εργαλεία και καλώδια δεν θα σας φανεί δύσκολο. Δυστυχώς δεν μπορώ να ανεβάσω τις οδηγίες καθώς η Auber το απαγορεύει στο αρχείο αλλά αν θέλετε να το αγοράσετε και θέλετε να δείτε αν είναι δύσκολο, ρίξτε ένα PM.
Μετά την εγκατάσταση των απαραίτητων καλωδίων (μου πήρε περίπου 30-40 λεπτά) η εικόνα είναι αυτή: Υπάρχουν τα πάντα, όπως κλιπ για την τακτοποίηση των καλωδίων, ένα μικρό σπιράλ για την προστασία των καλωδίων εξωτερικά, αυτοκόλλητο διπλής όψης για να μπει το controller. Τελική εικόνα σε λειτουργία (και με την Gaggia Base που μου ήρθε και αυτή σήμερα!): Αφού το συνδέσετε, ανοίγετε την μηχανή και έτοιμο! Plug and play! Οι ρυθμίσεις μέσα είναι οι βέλτιστες για Classic σύμφωνα με την εταιρία με τις οδηγίες να εξηγούν ότι είναι η χρυσή τομή ανάμεσα σε χρόνο ανάμεσα στα shots (recovery time) και την σταθερότητα. Υπάρχει δυνατότητα να αλλάζει εύκολα η θερμοκρασία brew, αρχικά είναι στους 101C και υπολογίζουν πως το brew temp για 60ml παίζει μεταξύ 96 και 91. Μπορώ να επιβεβαιώσω την πτώση 5 βαθμών. Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις (P,I,d) αλλάζουν οπότε αν έχετε κάνει δοκιμές (woodsman;) ρίξτε απόψεις.
Το πρώτο test ήταν ΠΟΛΥ καλό με το θερμοστοιχείο να ανοιγοκλείνει συνεχώς και ο Sweet Blue να έχει γεύση ίση με τα καλύτερα shots που έχω πετύχει. Ιδιαίτερα καλή εντύπωση μου έκανε η ένταση του ατμού. Σαν να πήρα άλλη μηχανή στην δύναμη καθώς η Gaggia έκλεινε στους 145C και άνοιγε στους 135 ξανά. Χωρίς surfing όπως παλιά (έτρεχα ατμό μέχρι να ανάψει για 2η φορά το θερμοστοιχείο και μετά έκανα αφρόγαλα) το Pid ανοίγει συνέχεια το θερμοστοιχείο, αφού έχει για on to 148 και για off το 149. Η αυξημένη θερμοκρασία είναι επειδή έχουμε αλλαγή του σημείου της μέτρησης καθώς το κανονικό thermostat για τον ατμό στην Gaggia είναι στο επάνω μέρος του boiler ενώ στο pid έχουμε ένα σημείο μέτρησης, τον σένσορα στο πλάι. To αποτέλεσμα είναι πολύ πιο δυνατός ατμός (μου χύθηκε το γάλα ανύποπτος την πρώτη φορά που δοκίμασα όπως παλιά) με μεγαλύτερη διάρκεια και χωρίς κόπο. Πιστεύω αν κάποιος πάρει το kit, το μοντέλο με έλεγχο του ατμού είναι must.
Ένα τελευταίο σημείο που θα ήθελα να τονίσω (το είχα προσέξει και εγώ με ένα πολύμετρο) είναι πως ο minimum χρόνος ζεστάματος από cold start ακόμα και με το PID είναι 20 λεπτά. Και αυτό γιατί μπορεί το νερό να έχει φτάσει στους σωστούς βαθμούς αλλά αν βιαστούμε (στα 10 λεπτά πχ) το ίδιο boiler δεν έχει επαρκή θερμότητα ώστε να ξαναζεστάνει το νερό γρήγορα και να μην έχουμε μεγάλο DΤ στην διάρκεια την εκχύλισης, ακόμα και με το θερμοστοιχείο ανοικτό. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει και από την Auber μετά από έρευνα για την θερμοκρασιακή συμπεριφορά του Gaggia boiler. Αξίζει να το διαβάσετε:
http://www.afonic.org/espresso/TempPerf ... Gaggia.pdf
Σε γενικές γραμμές πιστεύω πως είναι μια αναβάθμιση που αξίζει τα λεφτά της.
Επέλεξα το kit της Auber ειδικά για την Classic με έλεγχο και της θερμοκρασίας του ατμού:
http://www.auberins.com/index.php?main_ ... a605ba38a8
Τα πλεονεκτήματα πολλά: controller ρυθμισμένο για την Classic, φτηνότερο από αγορά εξοπλισμού χωρίστα και αναλυτικές οδηγίες για την εγκατάσταση.
Το κουτάκι ήρθε μέσα σε 6 εργάσιμες από Αμερική με EMS ($40 ταχυδρομικά). Περιελάμβανε: τον PID controller με inox περίβλημα, ένα σακουλάκι με όλα τα απαράιτητα καλώδια και παρελκόμενα, το SSR καθώς και ένα CD με τις οδηγίες εγκατάστασης σε pdf.
Για την εγκατάσταση δεν υπάρχει λόγος να πω πολλά καθώς οι οδηγίες είναι υπερπλήρεις. Τεχνικά δεν υπάρχει κάτι δυσκολο καθώς τα καλώδια έχουν όλα τα απαραίτητα βήσματα, λίγη προσοχή θέλει μόνο στην εγκατάσταση του RTD sensor καθώς το σημείο είναι δύσκολο, αλλά γενικά αν έχετε μια ευκολία με εργαλεία και καλώδια δεν θα σας φανεί δύσκολο. Δυστυχώς δεν μπορώ να ανεβάσω τις οδηγίες καθώς η Auber το απαγορεύει στο αρχείο αλλά αν θέλετε να το αγοράσετε και θέλετε να δείτε αν είναι δύσκολο, ρίξτε ένα PM.
Μετά την εγκατάσταση των απαραίτητων καλωδίων (μου πήρε περίπου 30-40 λεπτά) η εικόνα είναι αυτή: Υπάρχουν τα πάντα, όπως κλιπ για την τακτοποίηση των καλωδίων, ένα μικρό σπιράλ για την προστασία των καλωδίων εξωτερικά, αυτοκόλλητο διπλής όψης για να μπει το controller. Τελική εικόνα σε λειτουργία (και με την Gaggia Base που μου ήρθε και αυτή σήμερα!): Αφού το συνδέσετε, ανοίγετε την μηχανή και έτοιμο! Plug and play! Οι ρυθμίσεις μέσα είναι οι βέλτιστες για Classic σύμφωνα με την εταιρία με τις οδηγίες να εξηγούν ότι είναι η χρυσή τομή ανάμεσα σε χρόνο ανάμεσα στα shots (recovery time) και την σταθερότητα. Υπάρχει δυνατότητα να αλλάζει εύκολα η θερμοκρασία brew, αρχικά είναι στους 101C και υπολογίζουν πως το brew temp για 60ml παίζει μεταξύ 96 και 91. Μπορώ να επιβεβαιώσω την πτώση 5 βαθμών. Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις (P,I,d) αλλάζουν οπότε αν έχετε κάνει δοκιμές (woodsman;) ρίξτε απόψεις.
Το πρώτο test ήταν ΠΟΛΥ καλό με το θερμοστοιχείο να ανοιγοκλείνει συνεχώς και ο Sweet Blue να έχει γεύση ίση με τα καλύτερα shots που έχω πετύχει. Ιδιαίτερα καλή εντύπωση μου έκανε η ένταση του ατμού. Σαν να πήρα άλλη μηχανή στην δύναμη καθώς η Gaggia έκλεινε στους 145C και άνοιγε στους 135 ξανά. Χωρίς surfing όπως παλιά (έτρεχα ατμό μέχρι να ανάψει για 2η φορά το θερμοστοιχείο και μετά έκανα αφρόγαλα) το Pid ανοίγει συνέχεια το θερμοστοιχείο, αφού έχει για on to 148 και για off το 149. Η αυξημένη θερμοκρασία είναι επειδή έχουμε αλλαγή του σημείου της μέτρησης καθώς το κανονικό thermostat για τον ατμό στην Gaggia είναι στο επάνω μέρος του boiler ενώ στο pid έχουμε ένα σημείο μέτρησης, τον σένσορα στο πλάι. To αποτέλεσμα είναι πολύ πιο δυνατός ατμός (μου χύθηκε το γάλα ανύποπτος την πρώτη φορά που δοκίμασα όπως παλιά) με μεγαλύτερη διάρκεια και χωρίς κόπο. Πιστεύω αν κάποιος πάρει το kit, το μοντέλο με έλεγχο του ατμού είναι must.
Ένα τελευταίο σημείο που θα ήθελα να τονίσω (το είχα προσέξει και εγώ με ένα πολύμετρο) είναι πως ο minimum χρόνος ζεστάματος από cold start ακόμα και με το PID είναι 20 λεπτά. Και αυτό γιατί μπορεί το νερό να έχει φτάσει στους σωστούς βαθμούς αλλά αν βιαστούμε (στα 10 λεπτά πχ) το ίδιο boiler δεν έχει επαρκή θερμότητα ώστε να ξαναζεστάνει το νερό γρήγορα και να μην έχουμε μεγάλο DΤ στην διάρκεια την εκχύλισης, ακόμα και με το θερμοστοιχείο ανοικτό. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει και από την Auber μετά από έρευνα για την θερμοκρασιακή συμπεριφορά του Gaggia boiler. Αξίζει να το διαβάσετε:
http://www.afonic.org/espresso/TempPerf ... Gaggia.pdf
Σε γενικές γραμμές πιστεύω πως είναι μια αναβάθμιση που αξίζει τα λεφτά της.
- focus
- Δημοσιεύσεις: 594
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2010 4:48 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Isomac Tea II
- 2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
- Μύλος:: Macap M4 Stepless
- Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
- Τοποθεσία: Χανιά
Re: Gaggia Classic: Εγκατάσταση PID
Πολύ όμορφα Ιωσήφ. Πολλά μου φάνηκαν τα χρήματα για το PID αλλά τελικά, μιας και αγόρασες τη μηχανή σε οικονομική τιμή, είναι σίγουρα ανταγωνιστικό πακέτο .
Ενδιαφέρον και το αρχείο που παρέθεσες, με πρότυπες εργαστηριακές μετρήσεις. Δυστυχώς όμως, φαίνονται οι αδυναμίες του μικρού boiler μιας και προκύπτει ότι ακόμα και αν έχεις την ιδανική θερμοκρασία στην αρχή του shot , θα καταλήξεις με -8 °C στο τέλος του shot, όσο και αν έχει ζεσταθεί η μηχανή. Μόνη λύση είναι να αυξηθεί η θερμοχωρητικότητα του κυκλωματος της μηχανής. Επόμενο challenge για σένα λοιπόν ( μιας και το ενδιαφέρον σου για το τέλειο είναι εμφανές-well done!) νομίζω θα πρέπει να είναι το mod με θερμοσιφωνισμό που έχει κάνει ο Μήτσος(woodsman). Ή μήπως ένα δεύτερο boiler?
Πάντα τέτοια και keep modifying!
Ενδιαφέρον και το αρχείο που παρέθεσες, με πρότυπες εργαστηριακές μετρήσεις. Δυστυχώς όμως, φαίνονται οι αδυναμίες του μικρού boiler μιας και προκύπτει ότι ακόμα και αν έχεις την ιδανική θερμοκρασία στην αρχή του shot , θα καταλήξεις με -8 °C στο τέλος του shot, όσο και αν έχει ζεσταθεί η μηχανή. Μόνη λύση είναι να αυξηθεί η θερμοχωρητικότητα του κυκλωματος της μηχανής. Επόμενο challenge για σένα λοιπόν ( μιας και το ενδιαφέρον σου για το τέλειο είναι εμφανές-well done!) νομίζω θα πρέπει να είναι το mod με θερμοσιφωνισμό που έχει κάνει ο Μήτσος(woodsman). Ή μήπως ένα δεύτερο boiler?
Πάντα τέτοια και keep modifying!
- afonic
- Δημοσιεύσεις: 1421
- Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
- Επικοινωνία:
Re: Gaggia Classic: Εγκατάσταση PID
Ευχαριστώ dudensen!
Mε μεταφορικά μέσα και με ένα κουπόνι 10% που μου έστειλαν αφού κλάφτηκα λίγο μέσω email το συνολικό κόστος πήγε στα 150 ευρώ. Δεν γνωρίζω κομμάτι κομμάτι αν θα έβγαινε πιο φτηνά και πόσο μπορείς να τα βρείς (από την ίδια εταιρία βγαίνει παραπάνω) απλά το κόστος των έτοιμων καλωδίων και οδηγιών για εμένα σαν αρχάριος είναι ανεκτίμητο.
Δυστυχώς το μικρό boiler περιορίζει κάπως το τι μπορείς να καταφέρεις, σίγουρα μια Silvia τα καταφέρνει πολύ καλύτερα. 10C είναι ίσως το ακραίο σενάριο, εγώ μέσω του pid βλέπω γύρω στους 5 βαθμούς μείωση μέσο όρο.
Επόμενο βήμα ίσως η προθέρμανση του νερού!
http://www.home-barista.com/espresso-ma ... t2794.html
Mε μεταφορικά μέσα και με ένα κουπόνι 10% που μου έστειλαν αφού κλάφτηκα λίγο μέσω email το συνολικό κόστος πήγε στα 150 ευρώ. Δεν γνωρίζω κομμάτι κομμάτι αν θα έβγαινε πιο φτηνά και πόσο μπορείς να τα βρείς (από την ίδια εταιρία βγαίνει παραπάνω) απλά το κόστος των έτοιμων καλωδίων και οδηγιών για εμένα σαν αρχάριος είναι ανεκτίμητο.
Δυστυχώς το μικρό boiler περιορίζει κάπως το τι μπορείς να καταφέρεις, σίγουρα μια Silvia τα καταφέρνει πολύ καλύτερα. 10C είναι ίσως το ακραίο σενάριο, εγώ μέσω του pid βλέπω γύρω στους 5 βαθμούς μείωση μέσο όρο.
Επόμενο βήμα ίσως η προθέρμανση του νερού!
http://www.home-barista.com/espresso-ma ... t2794.html
Re: Gaggia Classic: Εγκατάσταση PID
Η διαφορά που βλέπεις στο pid δεν είναι η διαφορά της θερμοκρασίας του νερού. Είναι η διαφορά στο μέταλλο. Δυστυχώς σε μηχανές πολύ μικρού boiler έχεις αυτό το πρόβλημα. Όσο για το κόστος του Pid εγώ το πήρα από ebay (Γερμανία) και μου κόστισε 87 ευρώ με τα μεταφορικά +3 ευρώ το ρελεδάκι για τον έλεγχο του ατμού. Βάλε και 5 ευρώ (πολλά λέω) ακροδέκτες και καλώδια σύνολο 95 ευρώ. Αλλά όπως λες και εσύ, χωρίς τις απαιτούμενες οδηγίες.
Για το άλλο που είπε ο focus συμφωνώ και επαυξάνω. Αν καταφέρεις και κάνεις το -8 από την αρχική -4 θα δεις και τη διαφορά στο φλυτζάνι. Το pid σου δίνει επαναληψιμότητα, ενώ η σταθερότητα θερμοκρασίας σου δίνει τη βελτίωση στο φλυτζάνι.
Να πω επίσης πόσο μου αρέσει εμφανισιακά η classic. Κούκλα είναι. Αν βρεις και τρόπο να χώσεις μέσα το Pid και να φαίνεται μόνο η πρόσοψη θα γίνει ακόμα πιο κούκλα.
Για το άλλο που είπε ο focus συμφωνώ και επαυξάνω. Αν καταφέρεις και κάνεις το -8 από την αρχική -4 θα δεις και τη διαφορά στο φλυτζάνι. Το pid σου δίνει επαναληψιμότητα, ενώ η σταθερότητα θερμοκρασίας σου δίνει τη βελτίωση στο φλυτζάνι.
Να πω επίσης πόσο μου αρέσει εμφανισιακά η classic. Κούκλα είναι. Αν βρεις και τρόπο να χώσεις μέσα το Pid και να φαίνεται μόνο η πρόσοψη θα γίνει ακόμα πιο κούκλα.
- Sandman
- Δημοσιεύσεις: 445
- Εγγραφή: Δευ Ιούλ 19, 2010 10:26 am
- Όνομα: Ερμης
- Μηχανή:: ECM Barista
- Μύλος:: Mahlkonig Vario
- 2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
- Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: Gaggia Classic: Εγκατάσταση PID
Eιχε δοκιμασει ο Δημητρης οταν του ειχα παει την Classic μου, αλλα δεν υπαρχει χωρος στην προσοψη να μπει εσωτερικα. Θεωρω πως το καλυτερο μερος για να μπει ειναι (εκει που το εβαλε τελικα) στην οροφη, εσωτερικα της μηχανης, να κοιταζει το ταβανι.
- afonic
- Δημοσιεύσεις: 1421
- Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
- Επικοινωνία:
Re: Gaggia Classic: Εγκατάσταση PID
Λοίζο το σκέφτηκα για μπροστά αλλά οι θερμοκρασίες ακόμα και να χωρούσε είναι πολύ μεγάλες. Επίσης και πάνω στο ταβάνι ζεσταίνεται πάρα πολύ όταν την έχεις <30 λεπτά αναμμένη. Συν του ότι με αυτό τον τρόπο εγκατάστασης δεν έχω πειράξει τίποτα. Αφαιρείς το PID, βάζεις τον θερμοστάτη και κανείς δεν ξέρει καν ότι την έχεις πειράξει.
Στο κόστος σίγουρα την ψιλοπάτησα αλλά από ότι βλέπω το μοντέλο χωρίς έλεγχο θερμοκρασίας του ατμού έβγαινε 125, όχι υπερβολική παραπάνω δηλαδή. Αν αξίζουν τα εξτρά χρήματα τα ακριβώς κομμένα στο σωστό μέγεθος έτοιμα καλώδια και οι οδηγίες, δεν νομίζω αλλά όταν δεν ξέρεις πληρώνεις κάτι παραπάνω να είσαι σίγουρος. Το επόμενο PID μου σίγουρα δεν θα είναι kit.
Ερμή εσύ μια και την είχες, θυμάσαι κανένα tip για τις ρυθμίσεις; Το έχω στα εργοστασιακά προς το παρόν.
Στο κόστος σίγουρα την ψιλοπάτησα αλλά από ότι βλέπω το μοντέλο χωρίς έλεγχο θερμοκρασίας του ατμού έβγαινε 125, όχι υπερβολική παραπάνω δηλαδή. Αν αξίζουν τα εξτρά χρήματα τα ακριβώς κομμένα στο σωστό μέγεθος έτοιμα καλώδια και οι οδηγίες, δεν νομίζω αλλά όταν δεν ξέρεις πληρώνεις κάτι παραπάνω να είσαι σίγουρος. Το επόμενο PID μου σίγουρα δεν θα είναι kit.
Ερμή εσύ μια και την είχες, θυμάσαι κανένα tip για τις ρυθμίσεις; Το έχω στα εργοστασιακά προς το παρόν.
- Sandman
- Δημοσιεύσεις: 445
- Εγγραφή: Δευ Ιούλ 19, 2010 10:26 am
- Όνομα: Ερμης
- Μηχανή:: ECM Barista
- Μύλος:: Mahlkonig Vario
- 2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
- Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: Gaggia Classic: Εγκατάσταση PID
Οχι Ιωσηφ, δεν εχω κατι να σου πω γιατι δεν ειχα παρει το κιτ -ο Δημητρης δηλαδη που το πηρε για μενα, ο οποιος και μου το ρυθμισε.
Δεν ειχε προβλημα στην οροφη (πισω αριστερα), ο Δημητρης ειχε ανοιξει κι ολας τρυπες εξαερισμου εκει για να μην κρατειται η θερμοτητα εκει μεσα.
Δεν ειχε προβλημα στην οροφη (πισω αριστερα), ο Δημητρης ειχε ανοιξει κι ολας τρυπες εξαερισμου εκει για να μην κρατειται η θερμοτητα εκει μεσα.
- afonic
- Δημοσιεύσεις: 1421
- Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
- Επικοινωνία:
Re: Gaggia Classic: Εγκατάσταση PID
Να ρωτήσω και κάτι που με προβληματίζει. Βλέπωντας και σήμερα τον απίστευτο ατμό που έχω τώρα με το PID αναρωτιώμουν γιατί η Gaggia έχει μια τόσο προβληματική υλοποίηση. Δηλαδή ο ατμός με βάση τις οδηγίες στο manual ήταν στο 3, με temp surfing πήγαινε στο 5 και τώρα είναι στο 10. Προφανώς ο θερμοστάτης του ατμού είναι πολύ χαμηλά αρχικά και με πολύ μεγάλο DT ανάμεσα στο on και off.
Ερωτώ λοιπόν, μήπως υπάρχει θέμα αντοχής των υλικών και για αυτό οι επιλογές της Gaggia και τώρα την παραζορίζω; Μου μπήκε η ιδεά όταν παρατήρησα να στάζει λίγο από το group head όταν ζεσταίνεται ο ατμός καθώς και πολύ λίγος ατμός να βγαίνει από το ακροφύσιο 6-7 secs αφού κλείσω την βάνα, που δεν συνέβαιναν πριν.
Μήπως παραλογίζομαι ή υπάρχει θέμα;
Ερωτώ λοιπόν, μήπως υπάρχει θέμα αντοχής των υλικών και για αυτό οι επιλογές της Gaggia και τώρα την παραζορίζω; Μου μπήκε η ιδεά όταν παρατήρησα να στάζει λίγο από το group head όταν ζεσταίνεται ο ατμός καθώς και πολύ λίγος ατμός να βγαίνει από το ακροφύσιο 6-7 secs αφού κλείσω την βάνα, που δεν συνέβαιναν πριν.
Μήπως παραλογίζομαι ή υπάρχει θέμα;
Re: Gaggia Classic: Εγκατάσταση PID
Ιωσήφ μετά από τόσο καιρό συνύπαρξης με το PID πια είναι τα σχόλια σου; Από ότι έχω καταλάβει είναι μια σημαντική αναβάθμιση για την classic αλλά το τελευταίο μήνυμα σου με στη συζήτηση αυτή με προβλημάτισε λιγάκι...
Σκέφτομαι να παραγγείλω το ίδιο kit, φαίνεται άλλωστε ποιοτική υλοποίηση...
Καλημέρα.
Σκέφτομαι να παραγγείλω το ίδιο kit, φαίνεται άλλωστε ποιοτική υλοποίηση...
Καλημέρα.
- afonic
- Δημοσιεύσεις: 1421
- Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
- Επικοινωνία:
Re: Gaggia Classic: Εγκατάσταση PID
Γιάννη δεν υπάρχει θέμα. Ήταν θέμα αφαλάτωσης και δεν έκλεινε καλά η βάνα μετά την αφαλάτωση δεν στάζει το ακροφύσιο.
Για εμένα είναι απαραίτητο το PID. Μπορεί να λέμε πως δεν δίνει καλύτερο φλιτζάνι αλλά σταθερότητα αλλά τελικά δίνει και το πρώτο. Γιατί έχοντας σταθερή θερμοκρασία (μεταβολή θερμοκρασίας στην περίπτωση της Classic) μπορείς να παίξεις με τα άλλα στάδια της παρασκευής του εσπρέσσο (γραμμάρια, κόψιμο κτλ) και να πάρεις τελικά καλύτερο αποτέλεσμα.
Επίσης αν κάνεις καπουτσίνο, το μοντέλο με έλεγχο του ατμού δίνει 200% πιο δυνατό ατμό και κάνει την παρασκευή microfoam παιχνιδάκι. Προσωπικά επειδή πίνω αρκετούς, και μόνο αυτό να έκανε θα το αγόραζα.
Σχετικά με το KIT, η μόνη μου παρατήρηση έχει να κάνει με την τιμή. Αν το έπαιρνα για άλλη μηχανή θα έπαιρνα μόνο PID με το κουτάκι, SSR και RTD sensor και θα αγόραζα τα καλώδια από τοπικό μαγαζί. Η διαφορά για τα απαραίτητα καλώδια, λίγη θερμοαγώγιμη πάστα,το αυτοκολλητάκι και τις οδηγίες που περιέχει extra το kit είναι 80 δολάρια ενώ μπορείς να τα πάρεις με 20-30 λογικά. Από την άλλη η ευκολία είναι ανεκτίμητη!
Για εμένα είναι απαραίτητο το PID. Μπορεί να λέμε πως δεν δίνει καλύτερο φλιτζάνι αλλά σταθερότητα αλλά τελικά δίνει και το πρώτο. Γιατί έχοντας σταθερή θερμοκρασία (μεταβολή θερμοκρασίας στην περίπτωση της Classic) μπορείς να παίξεις με τα άλλα στάδια της παρασκευής του εσπρέσσο (γραμμάρια, κόψιμο κτλ) και να πάρεις τελικά καλύτερο αποτέλεσμα.
Επίσης αν κάνεις καπουτσίνο, το μοντέλο με έλεγχο του ατμού δίνει 200% πιο δυνατό ατμό και κάνει την παρασκευή microfoam παιχνιδάκι. Προσωπικά επειδή πίνω αρκετούς, και μόνο αυτό να έκανε θα το αγόραζα.
Σχετικά με το KIT, η μόνη μου παρατήρηση έχει να κάνει με την τιμή. Αν το έπαιρνα για άλλη μηχανή θα έπαιρνα μόνο PID με το κουτάκι, SSR και RTD sensor και θα αγόραζα τα καλώδια από τοπικό μαγαζί. Η διαφορά για τα απαραίτητα καλώδια, λίγη θερμοαγώγιμη πάστα,το αυτοκολλητάκι και τις οδηγίες που περιέχει extra το kit είναι 80 δολάρια ενώ μπορείς να τα πάρεις με 20-30 λογικά. Από την άλλη η ευκολία είναι ανεκτίμητη!