gaggia classic φωτογραφίες
gaggia classic φωτογραφίες
Με βάση την κουβέντα που είχα με τον Κίμωνα πήρα μερικές μετρήσεις θερμοκρασίας από την συγκεκριμένη μηχανή , με ένα μέτριο σε σφάλμα θερμόμετρο.
στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται η κατανάλωση σε watt της μηχανής. Είναι μόνο η αντίσταση ενεργοποιημένη. Στους 95 βαθμούς ακούστηκε η επαφή του θερμοστάτη. Η μηχανή έφτασε μέχρι 97 και μετά άρχισε να πέφτει Έφτασε μέχρι 79 χωρίς να κάνουμε κάτι .
Και μετά ξαναπήρε από τον θερμοστάτη Στους 95 ακούστηκε ο θερμοστάτης , και η θερμοκρασία ανέβηκε λίγο πιο πάνω.
Στην συνέχεια ενεργοποιήσαμε το κουμπί του ατμού
στους 127 περίπου ακούστηκε ο θερμοστάτης , και η θερμοκρασία έφτασε λίγο παραπάνω
και μετά η πτώση μέχρι τους 110 και την ενεργοποίση του θερμοστάτη.
Και οι δύο θερμοστάτες τις μηχανής έχουν ένα διαφορικό περίπου 15 βαθμών.
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: gaggia classic φωτογραφίες
Πολύ χρήσιμο πόστ!!!
Χρήσιμη πληροφορία ενδεικτική της θερμοκρασίας μιας μηχανής χωρίς Pid.
Πρόσφατα αγόρασε φίλος μια classic ''παλιά'' και πήγα να βοηθήσω στα πρώτα βήματα του.Βάζουμε ενα commercial χαρμάνι και βγάζει εναν ωραίο καφέ.Αναμενόμενο θα πει κανείς.Μετά δοκιμάσαμε και με ενα μονοποικιλιακό που απαιτεί μεγαλύτερη θερμοκρασία και εκει που περιμέναμε να πιούμε το ξύδι της υποεκχύλισης, -ω τι έκπληξη- βγήκε ενα καφεδάκι μια χαρά!Μπορεί να μην εβγαζε το προφιλ του καφέ αλλα ηταν μια χαρά εκχύλιση.
Συμπέρασμα:το temperature surfing της μηχανής καλύπτει διάφορους καφέδες μιας και ξεκινάει αρκετά ψηλά για να βγεί σωστά ο μονοποικιλιακός και όσο πάει κατεβαίνει για να μπορεί κανεις να εκχυλίσει πιο σωστά καφέδες που απαιτούν χαμηλότερες θερμοκρασίας όπως οι commercial .
Προσωπικά κατάλαβα οτι η classic όπως βγαίνει απο το εργοστάσιο είναι πολύ καλή μηχανη για entry level χρήστες εφόσον καταλάβουν 2-3 πράγματα που χρειάζονται προσοχή.Εύκολα βγάζει εναν μέτριο καφέ χωρίς ιδιαίτερες γευστικές απαιτήσεις και συγχωρεί περισσότερο απο το να είχε εξαρχής Pid.Αργότερα αποκτώντας εμπειρία ο κάτοχός της μπορεί να αναβαθμίσει τη μηχανή του με ενα Pid και να ξεκινήσει να πλησιάζει περισσότερο το προφίλ του κάθε καφέ με το ρίσκο της αποτυχίας να μεγαλώνει απο λάθος ρύθμιση θερμοκρασίας ,αλλα και την επαναληπτικότητα να μεγαλώνει λόγω της θερμοκρασιακής ακρίβειας του pid.
Αν είχαμε και την πληροφορία μετά απο πόση ώρα που θα σβήσει η αντίσταση η θερμοκρασία πέφτει κάτω απο τους π.χ. 90-91 ,θα ηταν πολύ χρήσιμο για να ξέρουν οι κάτοχοι πόσο χρόνο εχουν στη διάθεσή τους για να ξεκινήσουν την εκχύλιση.
Χρήσιμη πληροφορία ενδεικτική της θερμοκρασίας μιας μηχανής χωρίς Pid.
Πρόσφατα αγόρασε φίλος μια classic ''παλιά'' και πήγα να βοηθήσω στα πρώτα βήματα του.Βάζουμε ενα commercial χαρμάνι και βγάζει εναν ωραίο καφέ.Αναμενόμενο θα πει κανείς.Μετά δοκιμάσαμε και με ενα μονοποικιλιακό που απαιτεί μεγαλύτερη θερμοκρασία και εκει που περιμέναμε να πιούμε το ξύδι της υποεκχύλισης, -ω τι έκπληξη- βγήκε ενα καφεδάκι μια χαρά!Μπορεί να μην εβγαζε το προφιλ του καφέ αλλα ηταν μια χαρά εκχύλιση.
Συμπέρασμα:το temperature surfing της μηχανής καλύπτει διάφορους καφέδες μιας και ξεκινάει αρκετά ψηλά για να βγεί σωστά ο μονοποικιλιακός και όσο πάει κατεβαίνει για να μπορεί κανεις να εκχυλίσει πιο σωστά καφέδες που απαιτούν χαμηλότερες θερμοκρασίας όπως οι commercial .
Προσωπικά κατάλαβα οτι η classic όπως βγαίνει απο το εργοστάσιο είναι πολύ καλή μηχανη για entry level χρήστες εφόσον καταλάβουν 2-3 πράγματα που χρειάζονται προσοχή.Εύκολα βγάζει εναν μέτριο καφέ χωρίς ιδιαίτερες γευστικές απαιτήσεις και συγχωρεί περισσότερο απο το να είχε εξαρχής Pid.Αργότερα αποκτώντας εμπειρία ο κάτοχός της μπορεί να αναβαθμίσει τη μηχανή του με ενα Pid και να ξεκινήσει να πλησιάζει περισσότερο το προφίλ του κάθε καφέ με το ρίσκο της αποτυχίας να μεγαλώνει απο λάθος ρύθμιση θερμοκρασίας ,αλλα και την επαναληπτικότητα να μεγαλώνει λόγω της θερμοκρασιακής ακρίβειας του pid.
Αν είχαμε και την πληροφορία μετά απο πόση ώρα που θα σβήσει η αντίσταση η θερμοκρασία πέφτει κάτω απο τους π.χ. 90-91 ,θα ηταν πολύ χρήσιμο για να ξέρουν οι κάτοχοι πόσο χρόνο εχουν στη διάθεσή τους για να ξεκινήσουν την εκχύλιση.
-
- Δημοσιεύσεις: 162
- Εγγραφή: Σάβ Μαρ 11, 2017 1:57 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Gaggia Classic 2014
- Μύλος:: Mazzer super jolly
- 2ος Μύλος:: Hario Skerton
- Οι καφέδες μου:: Kudu, Round Cup, Cup 10 κτλ.
- Τοποθεσία: Athens
Re: gaggia classic φωτογραφίες
Όλα αυτά αφορούν την παλιά ή τη καινούρια gaggia classic και ποιο μοντέλο γτ στο ιντερνετ γράφουν για μια 1050 και μια 1300 watt.
Re: gaggia classic φωτογραφίες
Καλησπέρα Rallakias
Ο χρόνος με τον οποίο χάνει βαθμούς η μηχανή έχει να κάνει και με την θερμοκρασία περιβάλλοντος. Ο πίνακας με το γράφημα έχει δύο άξονες. Ο ένας είναι της θερμοκρασίας , και ο άλλος δείχνει χρόνο. Το κάθε κουτάκι αντίστοιχή σε 20 δευτερόλεπτα. Το πρόγραμμα παίρνει μέτρηση κάθε δευτερόλεπτο. πχ στην πρώτη φωτογραφία θα δείς 1200 στην αρχή σε ένα κουτάκι , και 1220 στο τέλος (αρχή του επόμενου ) είναι 20 δευτερόλεπτα ο χρόνος και 20 μετρήσεις . ( μετά ακολουθεί 1240 , 1260 κλπ).
Φυσικά βγάζοντας καφέ η θερμοκρασία αλλάζει λόγο του κρύου νερού που μπαίνει στο boiler. Δυστυχώς την μηχανή την έδωσα και δεν μπορώ να κάνω ξανά μέτρηση. Θα πάρω σε επόμενη όμως.
Ο χρόνος με τον οποίο χάνει βαθμούς η μηχανή έχει να κάνει και με την θερμοκρασία περιβάλλοντος. Ο πίνακας με το γράφημα έχει δύο άξονες. Ο ένας είναι της θερμοκρασίας , και ο άλλος δείχνει χρόνο. Το κάθε κουτάκι αντίστοιχή σε 20 δευτερόλεπτα. Το πρόγραμμα παίρνει μέτρηση κάθε δευτερόλεπτο. πχ στην πρώτη φωτογραφία θα δείς 1200 στην αρχή σε ένα κουτάκι , και 1220 στο τέλος (αρχή του επόμενου ) είναι 20 δευτερόλεπτα ο χρόνος και 20 μετρήσεις . ( μετά ακολουθεί 1240 , 1260 κλπ).
Φυσικά βγάζοντας καφέ η θερμοκρασία αλλάζει λόγο του κρύου νερού που μπαίνει στο boiler. Δυστυχώς την μηχανή την έδωσα και δεν μπορώ να κάνω ξανά μέτρηση. Θα πάρω σε επόμενη όμως.
Re: gaggia classic φωτογραφίες
koravos71
Η μηχανή είναι νέο μοντέλο και στο κουτί επάνω γράφει made in Romania 1050W
Η μηχανή είναι νέο μοντέλο και στο κουτί επάνω γράφει made in Romania 1050W
Re: gaggia classic φωτογραφίες
Στις δύο τελευταίες φωτογραφίες στην αρχή υπάρχει ένα βύθισμα γρήγορο αυτό οφείλετε σε δικό μου λάθος μια και πείραξα το πολύμετρο .
Αμέσως μετά φαίνετε μία μικρή βύθιση, και αμέσως μετά επαναφορά και λίγο προς τα επάνω. Η βύθιση οφείλετε στο ότι τράβηξα ελάχιστο νερό , και μετά σταμάτησε η κίνηση και το ανακάτεμα του νερού μέσα στο boiler.
Αμέσως μετά φαίνετε μία μικρή βύθιση, και αμέσως μετά επαναφορά και λίγο προς τα επάνω. Η βύθιση οφείλετε στο ότι τράβηξα ελάχιστο νερό , και μετά σταμάτησε η κίνηση και το ανακάτεμα του νερού μέσα στο boiler.
-
- Δημοσιεύσεις: 162
- Εγγραφή: Σάβ Μαρ 11, 2017 1:57 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Gaggia Classic 2014
- Μύλος:: Mazzer super jolly
- 2ος Μύλος:: Hario Skerton
- Οι καφέδες μου:: Kudu, Round Cup, Cup 10 κτλ.
- Τοποθεσία: Athens
Re: gaggia classic φωτογραφίες
ok ευχαριστώ δεν το προσεξα.
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: gaggia classic φωτογραφίες
Δηλαδή αν καταλαβα καλα η μηχανή έφτασε τους 97 βαθμούς στο 1220 και μετά έπεσε στους 79 γύρω στο 2000 ?Δηλαδή έχασε 17-18 βαθμούς σε 780 δευτερόλεπτα = 13 λεπτά?veba έγραψε:Καλησπέρα Rallakias
Ο χρόνος με τον οποίο χάνει βαθμούς η μηχανή έχει να κάνει και με την θερμοκρασία περιβάλλοντος. Ο πίνακας με το γράφημα έχει δύο άξονες. Ο ένας είναι της θερμοκρασίας , και ο άλλος δείχνει χρόνο. Το κάθε κουτάκι αντίστοιχή σε 20 δευτερόλεπτα. Το πρόγραμμα παίρνει μέτρηση κάθε δευτερόλεπτο. πχ στην πρώτη φωτογραφία θα δείς 1200 στην αρχή σε ένα κουτάκι , και 1220 στο τέλος (αρχή του επόμενου ) είναι 20 δευτερόλεπτα ο χρόνος και 20 μετρήσεις . ( μετά ακολουθεί 1240 , 1260 κλπ).
Φυσικά βγάζοντας καφέ η θερμοκρασία αλλάζει λόγο του κρύου νερού που μπαίνει στο boiler. Δυστυχώς την μηχανή την έδωσα και δεν μπορώ να κάνω ξανά μέτρηση. Θα πάρω σε επόμενη όμως.
Σε όλα αυτά τα 13 λεπτά η αντίσταση δεν ξαναάναψε καθόλου να επαναφέρει τη θερμοκρασία?
Re: gaggia classic φωτογραφίες
καλησπέρα Rallakias
Ξεκινήσαμε τον από το 1220 να παρακολουθούμε όπως παρατήρησες. Από το 0 -1220 παρακολουθούσαμε άλλες κινήσεις. Απλά διευκρινίζω ότι από το 0-1220 δεν είναι ο χρόνος που έκανε να ζεσταθεί η μηχανή.
Είναι σωστός νομίζω ο υπολογισμός που έκανες. Θα συμπληρώσω ότι στο χώρο που γινόταν η μέτρηση υπήρχε ζέστη μια και λειτουργούσε θέρμανση , δεν γνωρίζω ούτε μπορώ να πω με σιγουριά τι θερμοκρασία είχε ο χώρος.
Φυσικά εαν βγάλεις καφέ και μπεί νερό στο boiler , θα ξεκινήσει η αντίσταση.
Νομίζω ότι όταν ενεργοποιηθεί η αντίσταση σβήνει το ενδεικτικό του καφέ, έτσι είναι εύκολο να μετρηθεί.
Ξεκινήσαμε τον από το 1220 να παρακολουθούμε όπως παρατήρησες. Από το 0 -1220 παρακολουθούσαμε άλλες κινήσεις. Απλά διευκρινίζω ότι από το 0-1220 δεν είναι ο χρόνος που έκανε να ζεσταθεί η μηχανή.
Είναι σωστός νομίζω ο υπολογισμός που έκανες. Θα συμπληρώσω ότι στο χώρο που γινόταν η μέτρηση υπήρχε ζέστη μια και λειτουργούσε θέρμανση , δεν γνωρίζω ούτε μπορώ να πω με σιγουριά τι θερμοκρασία είχε ο χώρος.
Φυσικά εαν βγάλεις καφέ και μπεί νερό στο boiler , θα ξεκινήσει η αντίσταση.
Νομίζω ότι όταν ενεργοποιηθεί η αντίσταση σβήνει το ενδεικτικό του καφέ, έτσι είναι εύκολο να μετρηθεί.
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: gaggia classic φωτογραφίες
Δεν με απασχόλησε το πόσο εκανε να ζεσταθεί , ούτε το πόσο εκανε για να χάσει αυτούς τους 18 βαθμούς.Το να χάνει 1-1,5 βαθμό το λεπτό δεν μου ακούγεται τραγικό.Αυτό που ακούγεται τραγικό ειναι ο θερμοστάτης να ''επιτρέπει'' τέτοια διακύμανση της θερμοκρασίας .