Μεταφέρω εδώ τα παρακάτω, από άλλο θέμα που ανοίχτηκε με τον ίδιο τίτλο, διότι πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να ανοίγονται νέα θέματα αφού υπάρχει ήδη κάποιο σχετικό. Συνεχίζω με το σχόλιό μου.
Καλησπέρα παιδιά
Διαβάζοντας τις συζητήσεις σ' αυτό το post viewtopic.php?f=4&t=36, κατάλαβα τελικά ότι ένα σύστημα αντίστροφης όσμωσης είναι ότι καλύτερο. Συμφωνώ ότι ούτε με το εφυαλωμένο νερό υπάρχει ασφάλεια, αλλα και γιατί να πάρεις φίλτρο αποσκλήρυνσης νερού που θα είναι μόνο γι αυτή την δουλειά και να μην πάρεις ένα σύστημα αντίστροφης όσμωσης που φιλτράρει χίλια δυο επιβαρυντικά και βλαβερά στοιχεία πέρα από την αποσκλήρυσνή του νερού.
Ένα σύστημα αντίστροφης όσμωσης επιτυγχάνει τη δραστική μείωση εώς και 97% των εξης στοιχείων (απ ότι λένε τουλάχιστον):
Χρώμιο,Χλώριο, Αρσενικό Αργίλιο, Αμμωνία, Χαλκό, Υδράργυρο, Ουράνιο, Φυτοφάρμακα,Φοσφωρικά, Βακτηρίδια, Βάριο, Βενζόλιο, Διττανθρακικό άλας, Βορικό άλας (βόριο), Βρώμιο (βρωμίδιο), Κάδμιο, Ασβέστιο, Διοξείδιο του άνθρακα, Carbontetrachloride, Χλωρίδιο, Χρώμα,Κυάνιο, Cyptosporidium, Φθορίδιο, Giardia Lamblia, Σκληρότητα, Σουλφίδιο υδρογόνου, Σίδηρος, Μόλυβδος, Legionella, Μαγνήσιο, Μαγγάνιο, Υδράργυρος, Μεθάνιο, Νικέλιο, Νιτρικό άλας, Νιτρώδες άλας, Μυρωδιά, Οργανικές ουσίες, Κάλιο, Ράδιο, Ραδόνιο, Selentum, Πυρίτιο, Ασήμι, SOC, Νάτριο, Στρόντιο, Θειικό άλας, THM, TOC, Διαλυμένα στερεά, Θολούρα, Ιοί, VOCs
Αυτά που ΔΕΝ έχουν ειπωθεί για τα φίλτρα αντίστροφης όσμωσης είναι τα εξής:
- Χρησιμοποιούνται κατά κανόνα σε περιοχές που το νερό είναι πολύ επιβαρυμένο και από άλλα στοιχεία. Διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος χρήσης τους. Όταν για παράδειγμα το νερό είναι υφάλμυρο ή παρουσιάζει συγκεντρώσεις νιτρικών (από λιπάσματα) ή βαρέων μετάλλων.
- Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δεν απορρίπτει μόνο τα βλαβερά στοιχεία και τα άλατα, αλλά φιλτράρει και τα απαραίτητα στοιχεία για τον οργανισμό, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και μεταλλικά άλατα. Το pH του νερού γίνεται έτσι όξινο.
- Όταν λαμβάνουμε όξινη ουσία, το σώμα απορροφά από τα οστά και τα δόντια ασβέστιο και μεταλλικά στοιχεία, για να παραγάγει διττανθρακικό και να εξισορροπήσει το όξινο. Μακροπρόθεσμα αυτό αποδυναμώνει τον σκελετό, αυξάνει τις ελεύθερες ρίζες και δημιουργεί ελλείψεις μεταλλικών στοιχείων. Για αυτό το λόγο και θα δείτε ακριβά φίλτρα αντίστροφης όσμωσης να περιλαμβάνουν και μονάδα που προσθέτει χημικά τις απαραίτητες μεταλλικές ουσίες και τα ιχνοστοιχεία που συγκρατήθηκαν στο φιλτράρισμα.
- Αυξάνουν την κατανάλωση νερού. Για κάθε 5 λίτρα καταναλώνονται 13 λίτρα νερού.
- Δεν εμποδίζουν αποτελεσματικά τα βακτηρίδια και τους ιούς.
Συνεπώς αν το νερό δεν είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο από βαρέα μέταλλα και νιτρικά, θα πρέπει να αποφευχθεί η χρήση φίλτρου αντίστροφης όσμωσης. Καλύτερα να καθαρίζουμε μια στο τόσο την μηχανή από άλατα, παρά να τα αφαιρούμε εντελώς από το πόσιμο νερό.
- Κάτι για τα φίλτρα που χρησιμοποιούν ρητίνες για αποσκλήρυνση του νερού. Υπάρχει η πιθανότητα οι ρητίνες να προκαλούν αντιδράσεις στον οργανισμό, δημιουργώντας εναποθέσεις ασβεστίου στις αρτηρίες οι οποίες οδηγούν σε αθηροσκλήρωση. Είναι κάτι που χρειάζεται να ελεγχθεί σαν πληροφορία, αλλά κρατήστε το και ψάξτε το μαζί με τα παραπάνω. Θα με ενδιέφερε πάντως αν βρείτε πληροφορίες για το συγκεκριμένο να τις αναφέρετε.
Αυτό που χρειαζόμαστε για καλό εσπρέσο είναι ένα
νερό με καλή ποιότητα. Δηλαδή καθαρό, απαλλαγμένο από οσμές και χλώριο και πλούσιο σε απαραίτητα στοιχεία. Η άποψή μου είναι ότι τα φίλτρα άνθρακα είναι ιδανικά. Ακόμη καλύτερα, τα φίλτρα άνθρακα με τεχνολογία UV που εξουδετερώνουν βακτηρίδια και ιούς προσφέροντας την καλύτερη ποιότητα πόσιμου νερού.