Οδηγίες Αφαλάτωσης (Κιτρικό, Τρυγικό, Dezcal)

Όλα τα θέματα που αφορούν την συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση espresso μηχανών
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Alex_Under
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Rancilio Rocky
Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast

Re: Οδηγίες Αφαλάτωσης (Κιτρικό, Τρυγικό, Dezcal)

Δημοσίευση από Alex_Under » Κυρ Νοέμ 21, 2010 12:09 pm

Όχι. Αρκεί όταν βγαίνει νερό από το sc να μην πιτσιλάει. Γιαυτό όταν θα περνάς νερό από εκεί θα έχεις ένα μεγάλο μπρίκι (ΟΧΙ Brikka) κολητά στο group για να πέφτουν κατευθείαν τα νερά μέσα.

Αν πάλι φοβάσαι υπάρχει κιάλλος τρόπος να κάνεις το sc αλλά και το αποσπώμενο δισκίο του grouphead να γυαλίσει. Γενικά ο ορείχαλκος γυαλίζει με το οξύ. Οπότε σε ένα κουπάκι βάζεις 1 μέρος ζεστό νερό και 1 μέρος ξύδι (κατά προτίμιση λευκό). Άστα κανα μισάωρο και όταν τα βγάλεις θα γυαλίζουν σαν χρυσός.
(αν θυμάμι καλά το είχα ξαναδείξει-> http://img811.imageshack.us/img811/1751/img0426m.jpg )
Με ένα βετέξ μετά, μούσκεψε το σε αυτό το διάλυμα και 5-6 φορές καθάρισε το group.

Εξακριβωμένο (από μένα) το ξύδι ΔΕΝ βλάπτει τις επιφάνειες της Silvia. Το αντίθετο μάλιστα προσφέρει γυαλάδα.

Σίγουρα δεν είναι το οξύ του Dezcal που προκαλεί τις κηλίδες, μάλλον κάποιο άλλο ενεργό συστατικό φταίει.

Υ.Γ. Περιμένω να κάνεις αφαλάτωση και να μου πεις αν από το νερό που βγαίνει από το steam wand αν βλέπεις τα γυαλιστερά flakes που εγώ βλέπω ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που χρησιμοποιώ dezcal.
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Νοέμ 21, 2010 12:33 pm

Ευχαριστώ Alex. Στην προκειμένη φάση με ενδιαφέρει να μην πάθει τίποτα η shower screen στην διαδικασία αφαλάτωσης.
Οπότε πιο ξεκάθαρο το ερώτημα.
Την βγάζουμε την shower screen ή όχι;

Για τα υπόλοιπα θα τα καθαρίσω άλλη φορά, ακόμα δείχνουν αρκετά εώς πολύ καθαρά.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
dalas
Όνομα: Αντώνης
Μύλος:: Ascaso i-mini
Οι καφέδες μου:: San Pedro, La Margarita (Taf roast)

Δημοσίευση από dalas » Κυρ Νοέμ 21, 2010 12:47 pm

Εγώ στην αφαλάτωση που έκανα τα έβγαλα πάντως για παν ενδεχόμενο και τα έβαλα μετά σε ένα ταπεράκι με ζεστό νερό και cafizza μαζί με pf. Πάντως αυτό που παρατήρησα είναι ότι στο σημείο του γκρουπ εσωτερικά που είχε επαφή το νερό που "κατουρούσε" κατά την διάρκεια που τραβούσα νερό από το γκρουπ (δεν ξέρω πως να το περιγράψω καλύτερα), εκείνο το σημείο γυάλισε. Δεν ξέρω αν την επόμενη φορά θα τα βγάλω πάλι, άλλα ήταν ευκαιρία να δω λίγο και την shower screen και να την καθαρίσω. Alex αυτά τα flakes που λες δεν τα παρατήρησα.

Edit: Χρήστο έχε ανοιχτό και κανένα παράθυρο όταν την κάνεις γιατί το dezcal μυρίζει αρκετά.
A good coffee does not require milk, a bad one does not deserve it - Guatemala saying.

Άβαταρ μέλους
Alex_Under

Δημοσίευση από Alex_Under » Κυρ Νοέμ 21, 2010 5:16 pm

Christos έγραψε:Την βγάζουμε την shower screen ή όχι;
Εγώ όταν κάνω "γενική καθαριότητα" (cafiza,dezcal κτλ) πάντα την ξεβιδώνω. Δεν μπορείς να φανταστείς τα υπολείμματα του καφέ που συσσωρεύονται στο χείλος που εφάπτεται το screen με τον δίσκο του group.

Αν ρωτάς αν θα την βγάλεις κατα την διάρκεια του dezcaling, αυτό εξαρτάται από το αν θες να περάσεις φάρμακο από το σύστημα του group ή αν αρκείσαι στο καθάρισμα μόνο μέσω του steam wand.
Αν θες να περάσεις νερό από κει θα σου έλεγα τότε να ΜΗΝ το βγάλεις το shower screen και αυτό γιατί αν ποτέ το έχεις βγάλει θα έχεις δει ότι η τρύπα από που έρχεται το νερό στο group είναι λοξή και χωρίς το screen το νερό πετάγεται υπο γωνία προς τα έξω.
Οπότε δεν θες να γίνει κάτι τέτοιο και το νερό να έχει dezcal. Καλύτερα να περνάει το νερό με το φάρμακο μέσα από το screen ΚΑΙ για να μην πιτσιλιέσαι ΚΑΙ για να το καθαρίσει.
Christos έγραψε:Για τα υπόλοιπα θα τα καθαρίσω άλλη φορά, ακόμα δείχνουν αρκετά εώς πολύ καθαρά.
Αν αναφέρεσαι και πάλι στο αν θα ξεβιδώσεις ή όχι το group, θα σου έλεγα να το κάνεις. Μπορεί να βρεθείς προ εκπλήξεως. Και εγώ καθαρίζω με το Palo μετά από ΚΑΘΕ καφέ αλλά υπάρχουν κάποια σημεία που ο καφές εισχωρεί και δεν τα πιάνει το Palo.

nikp81

Δημοσίευση από nikp81 » Κυρ Νοέμ 21, 2010 5:34 pm

Αυτο ισχυει μονο για Silvia ? Γιατι ο χρηστος ειχε δηλωσει ρητα στην Baby να βγαζουμε το Shower ΠΑΝΤΑ!!!
Μια φορα που εκανα αφαλατωση με Dezcal (προχτες) τα εβγαλα απο πανω ολα και τα εβαλα σε Cafiza!
Την επομενη φορα να το αφησω πανω ?

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Νοέμ 21, 2010 6:44 pm

Alex συγγνώμη αλλά τα λες μπερδεμένα. Έχεις δει διαδικασία αφαλάτωσης που ΔΕΝ περνά νερό από το group head; Απλή είναι η ερώτηση αλλά μου απαντάς υποθετικά. Δεν μιλάω για γενική καθαριότητα αλλά μόνο για αφαλάτωση και απ΄οτι καταλαβαίνω εσύ κάνεις μια δικιά σου διαδικασία και στην πραγματικότητα δεν ξέρεις εάν το dezcal τρώει την shower screen (γι αυτήν ρωτάω τόση ώρα).

@Νίκος
Μην μπερδευτείς. Μιλαμε για την Silvia. Εσύ κανονικά θα την βγάλεις, το λένε και οι επίσημες οδηγίες άλλωστε στο manual.

@Αντώνης
Ο Alex περιγράφει ότι άμα αποσυναρμολογήσεις την κεφαλή όπως έκανες πετάγονται νερά παντού. Τι ενέργειες έκανες γι αυτό;
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Alex_Under

Δημοσίευση από Alex_Under » Κυρ Νοέμ 21, 2010 6:56 pm

FACTS:

1) Το dezcal ΔΕΝ μου έχει καταστρέψει το grouphead/shower screen κι ας περνάω νερό από εκεί όταν κάνω αφαλάτωση
2) Μερικοί κάνουν αφαλάτωση αδειάζοντας το boiler μόνο απο το steam wand ενώ άλλοι αδειάζοντας και από το steam wand και από το group. Περι ορέξεως.

Υ.Γ. Πρέπει ρε γαμώτο να σταματήσω ναμαι τόσο περιγραφικός γιατί μπερδεύεστε 8-)

Άβαταρ μέλους
dalas
Όνομα: Αντώνης
Μύλος:: Ascaso i-mini
Οι καφέδες μου:: San Pedro, La Margarita (Taf roast)

Δημοσίευση από dalas » Κυρ Νοέμ 21, 2010 7:05 pm

Christos έγραψε:@Αντώνης
Ο Alex περιγράφει ότι άμα αποσυναρμολογήσεις την κεφαλή όπως έκανες πετάγονται νερά παντού. Τι ενέργειες έκανες γι αυτό;
Δεν πετάγονται παντού. Απλά η ροή του νερού δεν είναι κάθετη άλλα έχει κλίση προς τα εσένα. Αν βάλεις ένα ταπεράκι ακριβώς από κάτω από το γκρουπ δεν έχεις κανένα πρόβλημα. Εγώ αυτό έκανα και δεν έπεσε έξω ούτε σταγόνα. Μπορείς να βγάλεις την shower screen και να το δοκιμάσεις χωρίς να έχεις βάλει ακόμα dezcal, για να ξέρεις που πρέπει να το τοποθετήσεις. Έτσι το δοκίμασα κι εγώ, κι αυτό γιατί δεν είμαι ακόμα σίγουρος αν πρέπει να περάσει νερό από κει ή όχι.
A good coffee does not require milk, a bad one does not deserve it - Guatemala saying.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Νοέμ 21, 2010 7:25 pm

1) Έτσι απαντάνε όταν η ερώτηση απαιτεί μια απλή απάντηση.
2) Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ πλειοψηφία στις μηχανές τύπου Baby, Silvia, περνάει το διάλυμα και από τα δύο (όπως έκανα και θα συνεχίσω να κάνω). Αλήθεια εσύ περνάς το διάλυμα και από τα δύο ή μόνο από το steam wand;

@Αντώνης
Ευχαριστώ :oneup: . Αυτό σκόπευα να κάνω και εγώ για να έχω και προσωπική άποψη.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Νοέμ 28, 2010 6:14 pm

Τελικά χωρίς την shower screen το νερό πετάγεται πολύ. Πρέπει να είσαι με το δοχείο ακριβώς κάτω από το group head που δεν το βρήκα ιδιαίτερα πρακτικό. Οπότε έκανα την αφαλάτωση με Dezcal και την shower screen στην θέση της και τελικά όλα πήγαν Ο.Κ. χωρίς κάποια ζημιά.
@Alex
Δεν παρατήρησα αυτά τα μαύρα κομματάκια που παρατήρησες στα νερά. Βέβαια στην δικιά μου περίπτωση πρέπει να είχα ελάχιστα άλατα λόγω του ότι από την πρώτη στιγμή χρησιμοποίησα ρητίνη (φίλτρο) αποσκλήρυνσης στην μηχανή.

Απάντηση