Καλώς σας βρήκα.

Νέα μέλη, μια καλημέρα είναι αυτή πες την και ας πέσει χάμω (που σε αυτό το forum σας υποσχόμαστε ότι δε θα συμβεί).
Απάντηση
kafesΤ
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 26, 2017 1:14 pm
Όνομα: Tasos
Μύλος:: noname χειροκίνητος
Τοποθεσία: ΛΑΜΙΑ

Καλώς σας βρήκα.

Δημοσίευση από kafesΤ » Πέμ Μαρ 30, 2017 10:51 pm

Γεια σας.
Συγχαρητήρια για το φόρουμ.
Είναι σημαντική πηγή γνώσεων σχετικά με τον εσπρέσο.

Αν γνωρίζει κάποιος θα ήθελα να μάθω τι είναι αυτό που κάνει μια μηχανή καλή και δίνει καλό καφέ.
Και οι μηχανές των 60 ευρώ και των 600 ευρώ 15 bar έχουν.
Γιατί δίνει καλύτερο καφέ η ακριβή.

Έχει καλύτερη θερμοκρασία; Ποιο σταθερή πίεση;

Ευχαριστώ.

Gaggia BC
Δημοσιεύσεις: 801
Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Μάκης
Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
Μύλος:: Mazzer Kony
2ος Μύλος:: Γουδί

Re: Καλώς σας βρήκα.

Δημοσίευση από Gaggia BC » Πέμ Μαρ 30, 2017 11:02 pm

Καλησπερα! Θα ανακαλυψεις οτι εδω θα εχεις τη δυνατοτητα να μαθεις επακριβως πως να πας τον καφε σου πολλα επιπεδα πανω!
Ισως ο παρακατω συνδεσμος σου λυσει καποιες αποριες
viewtopic.php?f=2&t=5065

kafesΤ
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 26, 2017 1:14 pm
Όνομα: Tasos
Μύλος:: noname χειροκίνητος
Τοποθεσία: ΛΑΜΙΑ

Re: Καλώς σας βρήκα.

Δημοσίευση από kafesΤ » Πέμ Μαρ 30, 2017 11:30 pm

Ευχαριστώ για την απάντηση σου.
Βοήθησε πολύ.

kafesΤ
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 26, 2017 1:14 pm
Όνομα: Tasos
Μύλος:: noname χειροκίνητος
Τοποθεσία: ΛΑΜΙΑ

Re: Καλώς σας βρήκα.

Δημοσίευση από kafesΤ » Κυρ Απρ 02, 2017 3:59 pm

Επομένως οι καλές μηχανές διατηρούν σταθερή θερμοκρασία σε όλη την διάρκεια εκχύλισης.
Με το PID μπορώ να επιλέξω συγκεκριμένη θερμοκρασία;
πχ σε μια εκχύλιση 92 βαθμούς και σε μία άλλη 90;

Πια είναι η σωστή θερμοκρασία εκχύλισης;
Διάβασα μόνο για σωστή πίεση 9 bar. Για θερμοκρασία δεν βρήκα κάτι.

Ευχαριστώ.

harryv
Δημοσιεύσεις: 511
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 28, 2014 9:34 pm
Όνομα: Χάρης
Μηχανή:: DIY Mod G Classic
Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: Newbie roaster

Re: Καλώς σας βρήκα.

Δημοσίευση από harryv » Δευ Απρ 03, 2017 8:44 am

Γιώργο καλημέρα.
Το PID εξασφαλίζει ΜΟΝΟ την αρχική θερμοκρασία νερου ή μπόιλερ (ανάλογα με το που είναι τοποθετημένος ο αισθητήρας). Πολύ σημαντικότεροι παράγοντες για μια σταθερά θερμική εκχύλιση είναι το group και το μέγεθος του boiler.

Gaggia BC
Δημοσιεύσεις: 801
Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Μάκης
Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
Μύλος:: Mazzer Kony
2ος Μύλος:: Γουδί

Re: Καλώς σας βρήκα.

Δημοσίευση από Gaggia BC » Δευ Απρ 03, 2017 10:16 am

harryv έγραψε:Γιώργο καλημέρα.
Το PID εξασφαλίζει ΜΟΝΟ την αρχική θερμοκρασία νερου ή μπόιλερ (ανάλογα με το που είναι τοποθετημένος ο αισθητήρας). Πολύ σημαντικότεροι παράγοντες για μια σταθερά θερμική εκχύλιση είναι το group και το μέγεθος του boiler.
Εννοωντας οτι το pid αρχικα θα πιασει τη θερμοκρασια που εχουμε ορισει αλλα μετα αν το boiler σου ειναι μικρο(βλεπε gaggia 120ml) θα εχεις διακυμανσεις λογω μεγαλης διαφορας θερμοκρασιας απο το νερο που εισερχεται. Σε ενα μεγαλυτερο boiler(lelit 250-300) επειδη θα εχεις μεγαλυτερη ποσοτητα ζεστου νερου στο boiler αυτη η διακυμανση θα ειναι μικροτερη και στην περιπτωση του Ε61 group(οχι lelit) θα ζεσταθει και μεχρι να φτασει στο puck. Σωστα?

kafesΤ
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 26, 2017 1:14 pm
Όνομα: Tasos
Μύλος:: noname χειροκίνητος
Τοποθεσία: ΛΑΜΙΑ

Re: Καλώς σας βρήκα.

Δημοσίευση από kafesΤ » Δευ Απρ 03, 2017 10:16 pm

Επομένως προτιμούμε τις μηχανές με μεγάλο μπόιλερ και βαρύ portafilter για μεγάλη θερμική αδράνεια.
Και PID για να έχουμε σίγουρα την σωστή θερμοκρασία.
Αν κατάλαβα καλά τις gagaia τις χαλάσαν και οι lelit είναι η καλύτερη επιλογή για σπιτική ποιοτική καφετιέρα.

Gaggia BC
Δημοσιεύσεις: 801
Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Μάκης
Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
Μύλος:: Mazzer Kony
2ος Μύλος:: Γουδί

Re: Καλώς σας βρήκα.

Δημοσίευση από Gaggia BC » Δευ Απρ 03, 2017 10:19 pm

Ναι καλως ή κακως πλεον για εσπρεσσο κοιτας απο lelit και πανω. Βεβαια ακομα και η φτηνη lelit ειναι καλυτερη απο οτι ηταν μια gaggia των καλων ημερων

Απάντηση